Με επιτυχία στέφθηκε η 1η θεματική συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία δέκα Αντιπεριφερειαρχών από όλη την Ελλάδα.

            Στη συνάντηση που είχε ως θέμα «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Ενδοπεριφερειακή Αποκέντρωση: Υφιστάμενη κατάσταση και προτάσεις στο πλαίσιο διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης» παραβρέθηκαν συνολικά 37 Αντιπεριφερειάρχες από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, έδωσε τον λόγο για σύντομους χαιρετισμούς στον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και μέλος ΕΕ και ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. Χρήστο Μιχαλάκη και στον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Γιάννη Γιώργο που μετέφερε και τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Κων/νου Αγοραστού.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο πρώτος εισηγητής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος στην ομιλία του με θέμα «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση» επισήμανε ότι προκειμένου να υπάρξει σωστή αποκέντρωση του συγκεντρωτικού διοικητικού μοντέλου της χώρας προς τις περιφέρειες, θα πρέπει να προηγηθεί ενδοαυτοδιοικητική αποκέντρωση των ίδιων των ΟΤΑ και των περιφερειών σε αντίθεση με το δημαρχοκεντρικό και περιφερειαρχοκεντρικό μοντέλο που υπάρχει σήμερα.

Με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση εστιάζοντας στον ρόλο Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ ο Πολιτικός – Κοινωνικός Επιστήμονας, Απόφοιτος Περιφερειακής Διοίκησης και Πολιτικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημήτρης Μπουρίκος μίλησε για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τα εμπειρικά ευρήματα – κριτήρια αξιολόγησης της μεταρρύθμισης, αλλά και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο αυτοδιοικητικό σύστημα και στη χώρα γενικότερα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από πολλούς Αντιπεριφερειάρχες και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός τόσο σε θέματα λειτουργίας του θεσμού της αυτοδιοίκησης όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειες τους. Όλοι επισήμαναν το καλό κλίμα στο οποίο έγινε η συνάντηση καθώς και ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο θετικό βήμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα στους Αντιπεριφερειάρχες να εκφραστούν συλλογικά και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα που απασχολούν τη λειτουργία των περιφερειακών ενοτήτων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση προσωρινής δεκαμελούς επιτροπής που θα αναλάβει να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί τις θέσεις και τις προτάσεις όλων των Αντιπεριφερειαρχών της χώρας ώστε να συνταχθεί και να διατυπωθεί ένα κοινό κείμενο προτάσεων για την επικείμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, οι Αντιπεριφερειάρχες αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντηση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Ξάνθης κ. Κων/νος Ζαγναφέρης, Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος, Γρεβενών κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, Ιωαννίνων κα Τατιάνα Καλογιάννη, Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, Φωκίδας κ. Ευάγγελος Κατσαγούνος, Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Σταρακά, Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αργολίδας κ. Τάσος Χειβιδόπουλος, Αρκαδίας κ. Ευάγελλος Γιαννακούρας, Κορινθίας κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη, Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Χανιών κ. Απόστολος Βουλγαράκης, Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, Λασιθίου κα Πελαγία Πετράκη, Κεντρικού Τομέα Αθηνών κα Ερμίνα Κυπριανίδου, Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Χρήστος Καπάταης, Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκα, Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου και Ανατολικής Αττικής κ. Πέτροε Φιλίππου. Παραβρέθηκαν επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των περιφερειακών ενοτήτων.

** Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου

θεματική συνάντηση_1.JPG JPG 518,62 KB18/08/21 03:22:13
θεματική συνάντηση_2.JPG JPG 434,81 KB18/08/21 03:22:15