Ως ομιλητής συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην ενημερωτική εκδήλωση για το προσφυγικό που διοργάνωσε την Κυριακή 24 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καπανδριτίου η «Αλληλεγγύη προς όλους από τα χωριά της Β.Α. Αττικής».

Ο κ. Φιλίππου στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό ζήτημα τους τελευταίους μήνες και εστίασε στις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Η Περιφερειακή Αρχή στέκεται εμπράκτως όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των προσφύγων με τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης των σημείων διαμονής των προσφύγων στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, στον χώρο “Εσπλανάδα” που έχει ως στόχο τη συντονισμένη συγκέντρωση, την ασφαλή αποθήκευση, τη σωστή καταγραφή αλλά και τον έγκαιρο εφοδιασμό των σημείων που παραμένουν πρόσφυγες» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.

Στη συνέχεια έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Ανατολική Αττική, όπου λειτουργούν τρία κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε Νέα Μάκρη, Λαύριο και Μαλακάσα τονίζοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής έχει προχωρήσει από την πλευρά της σε επιμέρους δράσεις προκειμένου να συμβάλλει στην παροχή αξιοπρεπούς φιλοξενίας στους πρόσφυγες που βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη αλλά και στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τους συνανθρώπους μας. Ιδιαίτερα δε στάθηκε στη σπουδαία προσπάθεια που έκαναν οι δήμοι, τα σχολεία αλλά και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, συγκεντρώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης (είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, αναλώσιμα κ.α.), δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα υποστήριξης που γίνεται κάθε μέρα όλο και ισχυρότερη χάρη στις δικές τους προσφορές.

Επιπλέον, ο κ. Φιλίππου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι για τον συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση της συγκέντρωσης και διανομής των παραπάνω ειδών στους πρόσφυγες, εδώ και 40 περίπου ημέρες λειτουργεί βοηθητικός χώρος συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (Παλλήνη) για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στην «Εσπλανάδα» ή στα τρία κέντρα της περιοχής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και δύο γυναίκες πρόσφυγες από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μαλακάσας, οι οποίες μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στον συγκεκριμένο χώρο και ζήτησαν να υπάρξουν περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες. Με βάση τις μαρτυρίες των δύο γυναικών, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες προκειμένου να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας για το διάστημα που θα παραμείνουν σε αυτά.

Στην εκδήλωση που περιλάμβανε δύο θεματικές ενότητες: «Οι Πρόσφυγες και η Κοινωνία στο χθες και στο σήμερα» και «Μαλακάσα: Κέντρο Φιλοξενίας, Πραγματικότητα και προκλήσεις», μίλησαν επίσης οι Παρασκευάς Ποθητός (Αλληλεγγύη για Όλους), Δημήτρης Βελτανιώτης (Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου), Ελίζα Κατσαδώρου (ιατρός – παθολόγος), Σαμουήλ Ζορμπάς (Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Υγιεινολόγος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας).

εκδήλωση για προσφυγικό.JPG JPG 234,10 KB18/08/21 01:41:46