Σε μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου στην Καμάριζα όπου σήμερα στεγάζεται το Ορυκτολογικό Μεταλλευτικό Μουσείο, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Λαυρεωτικής, η Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου, το Ν.Π.Δ.Δ. «Θορικός» και η Εταιρεία Ορυκτοφίλων ως αφιέρωμα για τα 120 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων της Καμάριζας τον Απρίλιο του 1896. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με Δρ. Ιστορίας Γιώργο Δερμάτη που αναφέρθηκε στην απεργία του 1896 που ήταν μια από τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας. Στη συνέχεια μίλησαν η εκπαιδευτικός Φιλιώ Πέππα και ο Χρήστος Γούλας – μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον πρώην Δήμαρχο Λαυρεωτικής Κων/νο Πόγκα, ο οποίος έκανε ξεχωριστή ιστορική αναφορά και στην πολυήμερη απεργία των μεταλλωρύχων το 1961. Ο κ. Πόγκας περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου μέσα σε ένα φορτισμένο πολιτικά κλίμα, τις οποίες έζησε όντας και ο ίδιος απεργός.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ορυκτοφίλων Δημήτρης Λουκάς, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Θορικός» Αντώνης Μακρυωνίτης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Συρίγος Βάλσαμος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει όλα εκείνα τα προγράμματα αλλά και τις δράσεις που αφορούν στην ιστορική ανάδειξη της Αττικής.