Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα «Μαραθώνας το επόμενο βήμα» που διοργάνωσε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.
Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας αναπτύχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες και αρμόδιους σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού φορείς του δημοσίου αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών, σημαντικά ζητήματα γύρω από το μέλλον του Μαραθώνα και την αξιοποίηση – ανάπτυξη της περιοχής, ενός τόπου ιδιαίτερης ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας για την Ελλάδα και διεθνώς.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής στάθηκε στη σπουδαιότητα του Μαραθώνα από αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς, καθώς διαθέτει μοναδικές αρχαιότητες και μνημεία (Τύμβοι των Αθηναίων και των Πλαταιέων, Αρχαιολογικοί χώροι Μπρεξίζας και Ραμνούντα, Ιερό Αιγυπτίων Θεών κ.α.) επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο τόσο για τη Μάχη του Μαραθώνα που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας όσο και για τον Κλασικό Μαραθώνιο που τον καθιστά ένα από τα σύμβολα της παγκόσμιας ειρήνης. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ως έναν τομέα με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, με δεδομένο ότι ο Μαραθώνας σήμερα αποτελεί έναν από τους κύριους τροφοδότες αγροτικών προϊόντων του λεκανοπεδίου. Τέλος, ο κ. Φιλίππου έκανε ξεχωριστή αναφορά στα περιβαλλοντικά θέματα, επισημαίνοντας ότι στα όρια του δήμου βρίσκεται ένα τεράστιας οικολογικής σημασίας πάρκο, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, που αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής αλλά και πανέμορφες παραλίες που καθιστούν την περιοχή δημοφιλή προορισμό αναψυχής για τους κατοίκους της Αττικής.
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση του Μαραθώνα, κυρίως μέσω της συμμετοχής/υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων για την ανάδειξη θεμάτων οικολογικού ενδιαφέροντος και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέτοιες προσπάθειες είναι το πρόγραμμα OrientGateπου αφορά στα υγροτοπικά συστήματα της Αττικής (μεταξύ των οποίων οι υγρότοποι της Μπρεξίζας και του Σχινιά) και το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων» για την προστασία και διαχείριση υδατικών συστημάτων που παρουσιάζουν περιβαλλοντικά προβλήματα ή απώλεια βιοποικιλότητας.
Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Φιλίππου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους Δήμους Μαραθώνα και Λαυρεωτικής δρομολογεί τη δημιουργία ενός μοναδικού Καταδυτικού Πάρκου, εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας και υψηλότατων προδιαγραφών (ένα «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια) που αναμένεται να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και την πολιτιστική προβολή των παραπάνω μοναδικών ενάλιων μνημείων και να βάλει τη χώρα μας στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.
«Για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη του Μαραθώνα και η ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων ώστε να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό και σημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων που εμπλέκονται στους παραπάνω τομείς με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς – ο καθένας στον τομέα που ειδικεύεται και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του – αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα γίνει επεξεργασία όλων των προτάσεων για την ανάπτυξη του Μαραθώνα και από κοινού υλοποίηση του προγράμματος που θα αποφασισθεί. Η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση – μια τέτοια προσπάθεια είναι και η συγκεκριμένη διοργάνωση – που θα δίνει λύση στην τοπική αλλά και την εθνική ανάπτυξη που είναι στις μέρες μας απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε» είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής.