Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για τη σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, στην οποία παραβρέθηκαν, μετά από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων της περιοχής, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους και τους ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να προχωρήσει η αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Ενός μοντέλου που θα δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή και θα είναι συντονισμένο στην κατεύθυνση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, μια διαδικασία που αποτελούσε προεκλογική δέσμευσης της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ», αλλά και επιβάλλεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, ο κ. Φιλίππου έκανε σύντομη αναφορά στην επιστολή που έστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στους δήμους για τη σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων και την αποστολή του σχετικού οδηγού, στην απόφαση για την ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα «φαραωνικού» τύπου εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό, στο τριήμερο συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην έως τώρα ανταπόκριση των δήμων.

Στη συνέχεια, κάλεσε τις Δημοτικές Αρχές να προσπαθήσουν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ώστε μέσα στον Ιούνιο να έχουν εκπονηθεί και αποσταλεί στην Περιφέρεια τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που θα είναι προσανατολισμένος στην πρόληψη και τη μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη στους δήμους, καθώς με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά (ως αντισταθμιστικά) στον ΕΔΣΝΑ.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση από τους εκπροσώπους του ΕΔΣΝΑ του οδηγού σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων και δόθηκαν σχετικές επεξηγήσεις – διευκρινίσεις.

Στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των δήμων επικεντρώθηκαν στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κατάρτιση των σχεδίων και την υλοποίηση του νέου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων, εστιάζοντας κυρίως στα ακόλουθα:

  1. Στην τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει γύρω από τη χωροθέτηση χώρων επεξεργασίας και ιδιαίτερα για τα «πράσινα σημεία».
  2. Στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με την έλλειψη προσωπικού ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα προγράμματα του νέου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.
  3. Στην εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού και της χρηματοδότησής αυτού, καθώς η δυσχερής θέση που βρίσκονται τα οικονομικά των δήμων δεν επιτρέπει να γίνουν τέτοιες δαπάνες.
  4. Στην ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, μιας διαχείρισης που πλέον θα γίνεται οικονομικά και θα είναι οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες και το περιβάλλον.

Για όλα τα παραπάνω, δόθηκαν απαντήσεις από πλευράς ΕΔΣΝΑ από τον κ. Σταύρο Ιατρού – μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, ενώ στη δευτερολογία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων ότι όσον αφορά στις θεσμικές ενέργειες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις και έχουν υπάρξει σχετικές δεσμεύσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και ότι η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα χρηματοδοτήσει όλα τα προγράμματα αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ενώ επισήμανε ότι για την Ανατολική Αττική μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση των κλαδιών που αποτελούν το 60% των παραγόμενων απορριμμάτων.

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι του ΕΔΣΝΑ δήλωσαν ότι είναι στη διάθεση των δήμων σε οτιδήποτε χρειαστούν στη διαδικασία σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίηση του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Αικατερίνη Θεοχάρη, Σπύρος Πάντζας, Ιωάννα Στεργίου, Ιωάννα Τσούπρα, Πάρης Ευαγγελίου, Ζαχαρίας Πελέκης, Ιωάννης Σμέρος, οι Δήμαρχοι Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, Σπάτων – Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου και Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, ως εκπρόσωποι των δήμων τους από την Παιανία οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος Γιάννης Χελιδονόπουλος και Τεχνικών Υπηρεσιών) Δημήτρης Αλεξίου, από το Μαρκόπουλο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιάννης Ευαγγελίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Δρίτσας, από την Παλλήνη ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Δρούγκας, από τον Σαρωνικό ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Αδάμης, από τη Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη ο Δ/ντης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Μιλτιάδης Καβράκος, από τα Σπάτα – Αρτέμιδα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αντώνης Νομικός, από τη Ραφήνα – Πικέρμι η Αντιδήμαρχος Πρασίνου Δήμητρα Τσεβά, από τον Μαραθώνα οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Νησιώτης (εντεταλμένος για την ανακύκλωση) και Γιώργος Κοροβέσης, από τον Ωρωπό ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κων/νος Δέδες, από τις Αχαρνές ο Γεν. Γραμματέας Αθανάσιος Κατσιγιάννης, από τον Διόνυσο ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Υφαντής και οι συνεργάτες του δήμου Σοφία Ευστρατίου και Μαρία Λοϊζίδου, από το Κορωπί η Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Αργυρώ Βήχου, από τον ΕΔΣΝΑ τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σταύρος Ιατρού και Σοφία Κορωναίου και ο Ερευνητής – Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανδρέας Πανταζόπουλος και από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Α.Α. ο Προϊστάμενος Γιάννης Ασπρουλάκης και η Προϊσταμένη τουΤμήματος Κτιριακών Έργων – Έργων Περιβάλλοντος – Η/Μ Έργων Γεωργία Κιρκμάνη.

σύσκεψη_1.jpg JPG 568,54 KB18/08/21 12:26:00
σύσκεψη_2.jpg JPG 557,78 KB18/08/21 12:25:53
σύσκεψη_3.jpg JPG 513,34 KB18/08/21 12:26:00
σύσκεψη_4.jpg JPG 540,96 KB18/08/21 12:26:00