Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός- λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878-1936)» διοργάνωσαν το Σάββατο 19 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα ο Σύλλογος Αυλωνιτών «Το Σάλεσι» και οι Εκδόσεις ΑΩ.

Και σε αυτή την παρουσίαση (την τέταρτη στη σειρά, καθώς έχουν προηγηθεί ανάλογες εκδηλώσεις στη Σαλαμίνα, στο κέντρο της Αθήνας και στα Βίλια), έγινε αναφορά στη συμβολή του Πέτρου Φουρίκη στη μελέτη της ιστορίας και της γλώσσας των Αρβανιτών στην Ελλάδα, καθώς ο Φουρίκης ήταν εκείνος που πρώτος έθεσε τις βάσεις για τη νεότερη αλβανολογία – αρβανιτολογία, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν έκανε κάποιο εθνικό κακό γιατί πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό φανέρωνε κομμάτια της ελληνικής ζωής κρυμμένα μέσα στην ψυχή και τις συνήθειες των ομοφύλων του.

Για το βιβλίο μίλησαν η Δρ. Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας – Εθνολογίας και Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ζωή Μάργαρη, ο Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παντελίδης και ο συγγραφέας Γιώργος Σαλεμής. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσφορά του Φουρίκη με τις ιστορικές, λαογραφικές και γλωσσολογικές μελέτες που είχε εκπονήσει καθώς και στη σπουδαία προσωπικότητά του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Συλλόγου «Το Σάλεσι» Μαίρη Σαμπάνη, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου ανάγνωσε η Κούλα Καραΐσκου.

Στην ομιλία του ο συγγραφέας του βιβλίου, αρχαιολόγος και Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου αναφέρθηκε και πάλι στο κίνητρο που τον ώθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ξεκινήσει την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Φουρίκη, αλλά και στις πολυετείς προσπάθειές του για τη συγκέντρωση υλικού για τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα.  Τόνισε δε ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου εκπορεύεται από την αγάπη και τον σεβασμό για τον μεγάλο διανοούμενο και ερευνητή αλλά και από την επιθυμία για την ανάδειξη και τη συμβολή στη γνώση της ιστορίας της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου, των οποίων η παρουσία στον ελλαδικό χώρο δεν έχει βρει ακόμα τη θέση της στο επίσημο εθνικό ιστορικό αφήγημα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φιλίππου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια αλλά και τους παραβρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία του τραγουδιού ο «Πηλός» (αφορά σετραγούδια και στιχάκια που έλεγαν οι νέοι και οι νέες της Κούλουρης την Πέμπτη του Πάσχα, όταν ομαδικά μετέβαιναν σε μια σπηλιά στη περιοχή Κατσηβίλα προκειμένου να μαζέψουν τον πηλό, που τους χρησίμευε κυρίως για να λούζονται και για τον καθαρισμό του σώματος. Η όλη διαδικασία βεβαίως εξελισσόταν σε ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι), από τον Σπύρο Μπρέμπο και με τοπικούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου «Το Σάλεσι» με χοροδιδάσκαλο τη Γιούλη Νταβαρία.

IMG_20180519_194733.jpg JPG 261,90 KB18/08/21 06:04:11
IMG_2885.JPG JPG 611,28 KB18/08/21 06:04:09
IMG_2887.JPG JPG 702,99 KB18/08/21 06:04:11