Ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα τις δράσεις κοινωνικής μέριμνας και την καταγραφή των αναγκών στον τομέα της κοινωνικής στήριξης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (1/8) στο δημαρχείο Ραφήνας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, του Κέντρου Υγείας Ραφήνας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και εθελοντικών οργανώσεων.

Στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι σήμερα δράσεων στον τομέα της κοινωνικής – ψυχολογικής – ιατρικής υποστήριξης των πληγέντων συνανθρώπων μας και κυρίως μια καταγραφή των άμεσων αναγκών τους σε αυτόν τον τομέα. Η αρχική εκτίμηση είναι ότι η παρουσία των πρώτων ημερών όπως αυτή έχει συντονιστεί από τον υπεύθυνο του τομέα αυτού από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου Δρ. Μάκη Βουδούρη, από κοινού με το Κ.Υ. Ραφήνας και τη Διευθύντρια – Συντονίστρια Αναστασία Ζαρζάλη και σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν γίνει επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και να έχουν έρθει σε μια πρώτη επαφή με τους πολίτες που βίωσαν την πυρκαγιά και τις συνέπειές της για να τους παράσχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Στη συνέχεια, μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των παραβρισκόμενων φορέων αναφέροντας την εμπειρία τους και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις με βάση όσα διαπίστωσαν από την επαφή τους με τους πυροπαθείς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά και για όσο χρειαστεί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού συντονιστικού οργάνου μεταξύ των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα προκειμένου να υλοποιούνται δράσεις για την κοινωνική στήριξη, την ιατρική περίθαλψη, την ψυχολογική υποστήριξη και τη διαχείριση των φαρμάκων που συγκεντρώθηκαν από τις προσφορές αλληλεγγύης των πολιτών, αλλά και για να επιλύονται πρακτικά θέματα και προβλήματα που έχουν προκύψει και αφορούν στην κοινωνική κάλυψη – ασφάλιση των πληγέντων (π.χ. απώλεια βιβλιαρίου υγείας κλπ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Περιφέρεια Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Καίτη Θεοχάρη (η οποία θα συμμετάσχει στο Συντονιστικό Όργανο που θα συγκροτηθεί εκ μέρους της Περιφέρειας), ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Πάντζας, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕΑΑ, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, υπάλληλοι των κοινωνικών υπηρεσιών των δύο δήμων και εκπρόσωποι από τους Γιατρούς του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τον Ερυθρό Σταυρό, την Κάριτας Ελλάς σε συνεργασία με την Παμμακάριστο και άλλες εθελοντικές οργανώσεις

DSC_0699.JPG JPG 784,19 KB18/08/21 06:24:00