Τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τα 4.100 θύματα – αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του νορβηγικού πλοίου ORIA, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 73 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, στις 11 το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στο σημείο που τρία χρόνια πριν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου.

Στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», έχουν κληθεί ο Πρέσβης της Ιταλίας LuigiE. Marrasκαι στρατιωτικοί ακόλουθοι της Πρεσβείας της Ιταλίας, καθώς και στρατιωτικοί ακόλουθοι άλλων πρεσβειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ναυτική τραγωδία, αλλά και μέλη του Δικτύου Συγγενών των θυμάτων του ναυαγίου. Στην τελετή θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας   π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Μετά το τέλος του τελετουργικού, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί.

Οι διοργανωτές θεωρούν την εκδήλωση αυτή ως ελάχιστη απόδοση τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου ORIA που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά και παράμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό για πολλές δεκαετίες.

Λίγα λόγια για το ναυάγιο

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIAπου είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το ORIAαναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

πρόσκληση ORIA.jpg JPG 59,76 KB18/08/21 02:49:45