Τελετή επιμνημόσυνης δέησης για τα 4.100 θύματα – αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του νορβηγικού πλοίου ORIA, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 73 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, στις 11 το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στο σημείο που τρία χρόνια πριν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που στήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου.

           Στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», έχουν κληθεί και θα παραβρεθούν ο Πρέσβης της Ιταλίας LuigiE. Marrasκαι στρατιωτικοί ακόλουθοι της Πρεσβείας της Ιταλίας, καθώς και πέντε ακόμα πρεσβειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ναυτική τραγωδία. Στην τελετή θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

            Μετά το τέλος του τελετουργικού, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει απευθείας σύνδεση μέσω skypeμε τον δήμο Seravezza στην Ιταλία, όπου την ίδια στιγμή θα πραγματοποιείται ανάλογη εκδήλωση μνήμης από το Δίκτυο Συγγενών Θυμάτων του ORIA.

            Οι διοργανωτές θεωρούν την εκδήλωση αυτή ως ελάχιστη απόδοση τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου ORIA που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά και παράμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό για πολλές δεκαετίες.

            Το βράδυ της ίδιας ημέρας (12/2) στις 23:15 θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ιατρού «memORIA» που παρουσιάζει μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, 70 χρόνια μετά, θυμούνται το τρομακτικό ναυάγιο του ατμόπλοιου «ORIA» και ανακαλούν τη φρικαλέα εικόνα των άταφων σορών στην παραλία. Το «memORIA» τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κρήτης (Ιεράπετρα).

Λίγα λόγια για το ναυάγιο

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου ORIAπου είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το ORIAαναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.

πρόσκληση ORIA.jpg JPG 59,76 KB18/08/21 02:49:45