«Η τύχη μας έχει τους έλληνες πάντοτε ολίγους. Παλαιόθεν και έως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούνε να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε από εμάς και μένει και μαγιά»

Γιάννης Μακρυγιάννης

 

Η Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, που αποτελεί ορόσημο στη μακραίωνη και αδιάσπαστη ιστορική πορεία του Ελληνικού Έθνους, με αίσθηση περηφάνιας αλλά και με διάθεση προβληματισμού.

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του εορτασμού των Εθνικών Επετείων. Να αναβαπτιστούμε στα νάματά τους με διάθεση στοχασμού και περισυλλογής, να συνειδητοποιήσουμε τα μηνύματά τους, να αξιολογήσουμε σωστά τις αρετές και τις αδυναμίες του Έθνους μας, να βιώσουμε τα ιστορικά τους διδάγματα και να προσδιορίσουμε υπεύθυνα το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες.

Το 1821 ο λαός μας, με ζωντανή μέσα του την εθνική του αξιοπρέπεια και αξιοποιώντας την ιστορική μνήμη και κρίση, επέλεξε μια στάση υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας κατακτώντας έτσι την εθνική συνεννόηση και συναίνεση, την εθνική ενότητά του.

Το διαχρονικό μήνυμα της επετείου είναι αυτό ακριβώς: λαοί με ψυχή, πίστη σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, με βαθιά συνείδηση του ιστορικού τους παρελθόντος και των επιταγών της εκάστοτε συγκυρίας, με αγωνιστικό φρόνημα και συλλογικό όραμα μπορούν να πετύχουν δύσκολους στόχους.

Οι στόχοι τού τότε για Εθνική Ανεξαρτησία και Ελευθερία σήμερα μετουσιώνονται  σε υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, σε συνεχή αγώνα ενάντια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία, την αξιοπρέπεια, τη ζωή.

Η Ελλάδα αξίζει να έχει ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας της. Ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες και τα παιδιά της. Από τον αγώνα του 1821 μπορεί να αντλήσουμε την έμπνευση, την αισιοδοξία και τη δύναμη για να επιτύχουμε αυτούς τους  στόχους.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών
Κώστας Μανιάτης