Στο πλαίσιο του προγράμματος των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει την έκθεση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του 1821 «Με το βλέμμα στο ΄21», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (22/3) στην Ελληνική Κεραμική παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη.

«Μια μοναδική έκθεση άνοιξε τις πύλες της σε ένα ξεχωριστό τοπόσημο, όπως αποτελεί για όλους εμάς ο χώρος της Ελληνικής Κεραμικής και φυσικά  υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η καλή συνάδελφο Μαίρη Βιδάλη και όλοι εμείς στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος από πέρυσι στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να φτάσει σε κάθε γωνιά της Αττικής, το θέατρο, η μουσική και οι επετειακές εκδηλώσεις ως ελάχιστος φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το «παρών» ο Αντιπεριφερειάρχης υγείας Γ. Κεχρής, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Μ. Βιδάλη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος διεθνών θεμάτων και ευρωπαϊκών δικτύων Φωτεινή Δαλιάνη η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου Φ. Λέκκα  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών, Νίκος Βαλλάτος.

Πρόκειται για μία έκθεση υψηλής εικαστικής, ιστορικής και εθνολογικής αξίας που φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821. Αποτελεί ταυτόχρονα μία ευκαιρία, με βάση τα διδάγματα εκείνης της εποχής, να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του ελληνισμού.

Οι επισκέπτες θα ζήσουν μία καθηλωτική εικαστική αφήγηση, έναν «διάλογο» ανάμεσα στα έργα δύο ζωγράφων που αφορούν στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Οι σχεδόν κινηματογραφικές απεικονίσεις του Γερμανού Peter Von Hess από τη μία, ο οποίος συνόδευσε τον Όθωνα στην Ελλάδα και μέσα σε 9 μήνες γνώρισε τους τόπους και τους πρωταγωνιστές, αποτελούν ένα ανεπανάληπτο εικαστικό τεκμήριο της εποχής.

Οι περιγραφικές εικόνες από την άλλη του λαϊκού ζωγράφου Παναγιώτη Ζωγράφου, ο οποίος κλήθηκε μαζί με τους γιους του από τον Ιωάννη Μακρυγιάννη να εικονογραφήσει με ακρίβεια τις μεγάλες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, τις οποίες περιέγραψε στα απομνημονεύματά, του λειτουργούν ως ένα αδιάσειστο εικαστικό ντοκουμέντο. Ταυτόχρονα μία άλλη οπτική στα δρώμενα έρχεται να προσφέρει η προβολή του

ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Χαραυγή της Λευτεριάς» της φιλολόγου Λίλας Παπαδημητρίου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 21/03 – 31/03*

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Καθημερινά 10:00 – 14:00, Σάββατο & Κυριακή: 17:00 – 20:00

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

Καθημερινά στις 11:00 για τα σχολεία

και Σάββατο & Κυριακή στις 17:00 για το κοινό.

ΧΏΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΏΓΗΣ: Ελληνική Κεραμική, Λ. Κηφισίας 201, Μαρούσι. Τ.Κ. 151 24

* Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την 25η Μαρτίου

2022_03_23_ΦΩΤΟ4_ΠΕΒΤΑ_Με_τοβλέμμα_στο_21