Κατάμεστη ήταν η αίθουσα, χθες Τετάρτη 6 Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο, στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Νέου Ψυχικού από γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Η εκδήλωση είχε θέμα: «Οικογένεια-Σχολείο-Κοινότητα: Μαζί στην πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού» και έγινε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας –Αγωγή Υγείας και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Αθηνών -5ου Το.Ψ.Υ.Π.Ε. Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν.& Αγλ. Κυριακού».

Γονείς και Εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αγωνία τους για τον εκφοβισμό που δέχονται πολλοί μαθητές στο σχολείο και ειδικοί επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν κατευθύνσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην παρέμβαση του τόνισε χαρακτηριστικά: «Η βία έχει τις ρίζες της στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον όπου οι σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται από βιαιότητα .

Η ημέρα αυτή έχει στόχο να αποστείλει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις και ειδικότερα στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας. Η σχολική βία και ο εκφοβισμός συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο με πολλαπλές διαστάσεις. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» ( bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Το πρόβλημα της βίας στο σχολείο αφορά και όλους εκείνους, που με το ρόλο τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων (σχολείο, οικογένεια, κοινότητα)».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μανιάτης τόνισε: «Η βία δεν έχει καμία θέση στο χώρο του σχολείου που πρέπει να είναι χώρος ελευθερίας, δημοκρατίας, διαλόγου, συνεργασίας, αλληλεγγύης, ανοχής στη διαφορετική άποψη, σεβασμού στην ετερότητα και στην αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης. Για την αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας: των γονέων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, της αυτοδιοίκησης και των συλλογικών φορέων».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη : οκ. Παρασκευάς Βεντήρης, Δ/ντής Π.Ε. Β΄ Αθήνας, μέλος της  Συντονιστικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. H κ. Σιαφαρίκα Ευαγγελία, MsED Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, MsPH Αγωγής και Προαγωγής Υγείας, Υπεύθυνη  Αγωγής Υγείας Π.Ε. Β΄ Αθήνας. Η  Δρ. Κωνσταντία Λαδοπούλου, MSc HCM Παιδοψυχίατρος, Συντ. Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Διευθύντρια του Ιατροπαιδαγωγικού  Κέντρου Αθηνών – 5ου Το.Ψ.Υ.Π.Ε.    Γ. Ν.Π.Α.  “Π. & Α. Κυριακού” και ο κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός, Αγγελιαφόρος Ψυχοκοινωνικής Υγείας στα παιδιά και στους εφήβους από την ΕΨΥΠΕ, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το οποίο είναι μέλος του Δικτύου κατά της βίας στο σχολείο.