Τη γνήσια έκφραση της ενότητας των Ρουμελιωτών με τους Μωραΐτες ανέδειξε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και είχε θέμα: «Ρούμελη και Μωριάς, δύο τόποι μία ιστορία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης που παρέστη στην εκδήλωση, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση του Συλλόγου ο οποίος δίνει αγώνα για τη διάσωση, ανάδειξη και διαδώσει του έργου των Ρουμελιωτών.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μανιάτης : « αυτού του είδους οι εκδηλώσεις βοηθούν να αναδειχθούν, τεκμηριωμένα και συγκροτημένα, πτυχές της ιστορίας που αγγίζουν το σήμερα και νοηματοδοτούν το αύριο. Η παράδοση μας πρέπει να μετασχηματίζεται σε σχέδιο προοπτικής για το μέλλον. Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει τα επιτεύγματα που επέφερε στον πολιτισμό της χώρας μας η κοινή συμπόρευση Ρουμελιωτών και Μωραϊτών. Η ανάδειξη του πολιτισμού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ενδιαφέρον που δείχνουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, Παντελής Βλασσόπουλος , αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και πλήθος κόσμου.