Για τις εγκαταστάσεις SEVEZO της Περιφέρειας Αττικής και τα σχέδια αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης που τις αφορούν (ΣΑΤΑΜΕ) διοργανώθηκε σύσκεψη εργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και συμμετοχή Δήμων, υπηρεσιών και σχετικών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, στελεχών της Περιφέρειας και φορέων της περιοχής.
«Στη Δυτική Αττική με δεκάδες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αλλά και χιλιάδες κάθε είδους και μεγέθους επιχειρήσεις, με 26 SEVEZO, δεν έχουμε δικαίωμα, δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.» τόνισε στη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Βασιλείου και πρόσθεσε: «Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, όλοι εμείς εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την πολιτική βούληση, ήδη ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε, με ενημέρωση των κατοίκων, με επιστημονικό σχεδιασμό, σοβαρότητα, σύνεση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά και να αποφύγουμε κάθε πιθανότητα αδικαιολόγητου πανικού».
Η αναλυτική εισήγηση από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής έγινε από τον κ. Αναστάσιο Χαχλάκη, αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Γιώργος Μουζάκης, Εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας για τις εγκαταστάσεις SEVEZO, εκπροσωπώντας το ΥΠΕΚΑ και με την πολύ μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, εξέθεσε όλες τις πρωτοβουλίες από πλευράς αρμόδιων φορέων της πολιτείας, που ξεκίνησαν ουσιαστικά από το 2002 και σαν αποτέλεσμα είχαν την συγκρότηση 100 ΣΑΤΑΜΕ σε όλη τη χώρα, την πιλοτική ενημέρωση που ακολούθησε σε τέσσερις περιοχές της χώρας (Θριάσιο, Πέραμα, Κορινθία, και Δυτ. Θεσσαλονίκη). Επεσήμανε πως από τότε ουσιαστικά δεν ακολούθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες στον κρίσιμο αυτό τομέα. Έθεσε προτεραιότητες ανάλογων σχεδίων για λιμάνια της χώρας, καθώς και για δράσεις που αφορούν φυτοφάρμακα. Καθόρισε κατευθύνσεις για τις δράσεις των αρμόδιων Διευθύνσεων, για τις αξιοποιήσεις των μελετών ασφαλείας, καθώς και για τις υποχρεωτικές ετήσιες επιθεωρήσεις, τις σχετικές ασκήσεις, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, αλλά κυρίως στάθηκε στην καθοριστική σημασία και τον τρόπο της ενημέρωσης του Κοινού.
Όλοι οι συμμετέχοντες εμπλούτισαν με την εμπειρία τους τη σύσκεψη. Ως μία ακόμα βασική υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών προέκυψε η δημιουργία σχεδίων έκτακτης ανάγκης και για τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, που αν και δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις, ως προς την αξιολόγηση επικινδυνότητας «πάνω από το όριο», πρέπει να διαθέτουν τέτοια σχέδια, λόγω της γειτνίασης με πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Από όλες τις πλευρές τέθηκε η αναγκαιότητα της έκδοσης, σε πρώτη φάση και άμεσα, σχετικού φυλλαδίου.
Όλοι οι παράγοντες της Περιφέρειας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, παρέμειναν και συνέχισαν με δεύτερη υπηρεσιακή σύσκεψη σε επίπεδο στελεχών της Περιφέρειας Αττικής, για τη άμεση υλοποίηση των συμπερασμάτων της σύσκεψης και την δρομολόγηση δράσεων των αρμόδιων διευθύνσεων και τμημάτων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από τη Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ ο κ. Γεώργιος Μουζάκης, από την Αυτοτελή Δ/νση Π.Π. Περιφέρειας Αττικής: κ. Ανδρέας Πράσινος, κα Ασπασία Καραμάνου, κ Κυριάκος Κοντούδης, κ. Αναστάσιος Γιώτης, κ. Αναστάσιος Χαχλάκης. Από τη Δ/νση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής: κ. Ευστράτιος Δαβάκης, κ. Αλέξανδρος Τσούπρας, κ. Παύλος Κατώνης. Από τη Δ/νση Οικονομικών ΠΕΔΑ: κ. Αθανάσιος Μακρής, καθώς και από το Δήμο Ασπροπύργου: κα Βερούτη Ελένη, Δήμο Μεγάρων: κ. Σπυρίδων Κορώσης, Δήμο Μάνδρας: κ. Κων/νος Βιολέτης, Δήμο Φυλής: κ. Ευάγγελος Ραβανός, Διοίκηση Π.Υ. Δυτικής Αττικής: κ. Πασχάλης Πετρίδης, κ. Κων/νος Φράγκος, Τροχαία Ελευσίνας: κ. Βασίλειος Παπανικολάου και Ecoeleusis: κ. Χρήστος Χρηστάκης.