Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον. Είναι σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογία, το πράσινο, η βιοποικιλότητα είναι κρίσιμης σημασίας για τον άνθρωπο και το μέλλον του.

Ειδικά στην εποχή μας, όπου η ένταση της αστικοποίησης, η τσιμεντοποίηση των πόλεων, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η κάθε είδους ρύπανση έχουν διαμορφώσει νέες συνθήκες  σε σχέση με το παρελθόν.

Η προστασία, όμως, του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι μια συγκυριακή ή εποχική διαδικασία. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Είναι η ποιότητα ζωής. Είναι το μέλλον.

Στη Δυτική Αθήνα καταβάλαμε κάθε προσπάθεια με πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα, στο μέτρο που επιτρέπει η συγκυρία, για να βελτιώσουμε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σε αυτό, ακριβώς, το πλαίσιο εντάσσονται τα παρακάτω έργα συνολικής δαπάνης €20.583.683 που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό 2012 της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακής Ενότητας Δυτική Αθήνας:

1. Ανάπλαση της Λεωφόρου Θηβών με στοιχεία βιοκλιματικού χαρακτήρα Δήμου Αιγάλεω.

2. Κλειστό κολυμβητήριο και γυμναστήριο και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού.

3. Ανάπλαση και αναβάθμιση περιοχών, Δήμου Αγ. Βαρβάρας.

4. Ανάπλαση των οδών Προύσης, Μ. Αντύπα & Αγ. Βαρβάρας στους Δήμους Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρας.

5. Αστικές παρεμβάσεις ανάπλασης αδιαμόρφωτων χώρων και επανάχρηση πρώην 20ου Δημοτικού Σχολείου σε χώρους πρασίνου, Δήμου Ιλίου.

6. Ανάπλαση-Δημιουργία ποδηλατοδρόμου και διασφάλιση προσβασιμότητας επί της οδού Θηβών (Ιδομενέως έως Αγ. Νικολάου), Δήμου Ιλίου.

7. Ανακατασκευή πλατείας Ρίμινι και διαμόρφωση οδού Παναγούλη, Δήμου Ιλίου.

8. Διαμόρφωση πάρκου ιστορικής μνήμης στο στρατόπεδο Δ. Χαϊδαρίου.

9. Αγωγοί ομβρίων (οδών Λασκαράτου, Ρ. Φεραίου, Μ. Ασίας, Μυστρά, Δάφνης, Αιμιλίας) Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού.

10. Συμπλήρωση δικτύων αγωγών ομβρίων Δήμου Αγ. Βαρβάρας.

11. Ενίσχυση αστικού πρασίνου στην περιοχή των οδών Ορυζομύλων και Λυκαβητού, Δήμου Αγ. Βαρβάρας.

12. Αποκατάσταση δασικής βλάστησης – Συμπληρωματικές καλλιεργητικές φυτεύσεις στο Ποικίλο Όρος (περιοχή Ι’, Κ’, Λ’).

13. Αγωγοί ομβρίων (Ανθούπολη, Άσπρα Χώματα, Νέα Ζωή, Λόφος Αξιωματικών) Δήμου Περιστερίου.

Και επιπλέον πρόσφατο έργο είναι η ολοκλήρωση του Άλσους Περιστερίου με τον συμβολικό τίτλο «Άλσος-Οικογένεια-Ζωή» που ξεκίνησε τον Μάρτιο 2010. Έργο πνοής, έκτασης περίπου 28 στρεμμάτων, αποτελεί πραγματική όαση για τους πολίτες κάθε ηλικίας της Δυτικής Αθήνας. Διαθέτει πράσινες διαδρομές, σύγχρονες εγκαταστάσεις, υπαίθριο γυμναστήριο, παιδική χαρά, βιβλιοθήκη, υπαίθριο κουκλοθέατρο. Η ανάπλαση του έργου χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής με το ποσό των €3.800.000, (την τεχνική επίβλεψη είχε ο Δήμος Περιστερίου).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου δήλωσε σχετικά: «Το όραμα για ένα έργο πνοής για την πόλη και τους δημότες του Περιστερίου όπως είναι η ανάπλαση του Άλσους έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα έργο που αγκάλιασε και στηρίζει ο Περιστεριώτικος λαός, έργο κοινωνικής υποδομής που έγινε με τη συνεργασία και συνεννόηση του α’ και β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η υπευθυνότητα και η συνέπεια για την ολοκλήρωση του έργου αποτελεί παράδειγμα.»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε: «Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε τις πόρτες το νέο ανακαινισμένο Άλσος της πόλης μας. Το όραμα έγινε πραγματικότητα. Η μεγαλύτερη «πράσινη γειτονιά» στον Δήμο Περιστερίου είναι γεγονός. Εκατοντάδες νέα δέντρα υψηλής βλάστησης και χιλιάδες θάμνοι και αρωματικά φυτά, προστέθηκαν στο νέο Άλσος. Αναμφισβήτητα, είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση των τελευταίων χρόνων στο Περιστέρι, ένας «πνεύμονας ζωής», αναπνοής και περιπάτου, για όλη την Οικογένεια. Και πρόσθεσε: «Η δημιουργία αυτού του ιδιαίτερα ξεχωριστού περιβαλλοντικού έργου, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν την είχε στηρίξει εξ ολοκλήρου οικονομικά, ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι στέκεται πάντα δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτός δεν είναι άλλος  από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, τον οποίο και ευχαριστούμε».