Λ. Κοσμόπουλος: «Διαδρομή πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορικής σπουδαιότητας της περιοχής μας»

Ο 7ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού» και ο παράλληλος αγώνας 5 χλμ. διοργανώνονται την Κυριακή́ 25 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια», από τον Δήμο Ελευσίνας, την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας και την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή́ Ενότητα Δυτικής Αττικής και Περιφερειακή́ Ενότητα Δυτικού́ Τομέα Αθηνών).

Για τον αγώνα δρόμου 21 χλμ., η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 08.30 π.μ. στον Κεραμεικό (Αρχαιολογικό μουσείο Κεραμεικού (πλησίον του σταθμού́ του Ηλεκτρικού́ (ΗΣΑΠ) στο Θησείο) και ο τερματισμός στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, επί της οδού Νικολαϊδου, δίπλα στον Αρχαιολογικό́ χώρο Ελευσίνας.

Η εκκίνηση του αγώνα 5 χλμ. θα δοθεί στην Ελευσίνα στις 09:00 π.μ. της Οδού Νικολαΐδου και πλησίον της πλατείας Ηρώων Ελευσίνας δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο.

Ο αγώνας δρόμου «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού» εμπνέεται από τα βήματα των μυστών του παρελθόντος καθώς αυτοί διέσχιζαν την “Ιερά Οδό” με σκοπό την αφύπνιση της συνείδησης τους μέσα από τα Ελευσίνια μυστήρια. Ένα από τα μηνύματα που δίνει αυτός ο αγώνας είναι ότι ο αθλητής τρέχει στον αγώνα όχι μόνον ως ένα σώμα αλλά και ως ένα πνεύμα ελεύθερο δίνοντας έτσι ένα αποτύπωμα πολιτισμού, ευγένειας και πνευματικής αναζήτησης. Η Ιερά Οδός που στο παρελθόν υπήρξε ένα οικουμενικό σύμβολο, μίας πορείας μύησης προς την κάθαρση διατηρεί το μήνυμα αυτό. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα του ημιμαραθωνίου αυτού σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον τέτοιον αγώνα.

Σχετικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Ο αγώνας δρόμου «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού» αποτελεί σημαντικό αθλητικό και συμβολικό πολιτιστικό γεγονός που συνδέει την αρχαία Αγορά της Αθήνας με τον χώρο την Ελευσινίων Μυστηρίων. Η διαδρομή αυτή αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής μας».

Οι αγώνες διοργανώνονται με τη συμβολή των: Αθλητικός Όμιλος Στίβου Ελευσίνας, Πανελευσινιακός Α.Π.Ο., Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ελευσίνας (Σ.Δ.Υ.Ε.), Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) καθώς και τους δήμους Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου.

Περισσότερες πληροφορίες: eleusisimimarathon.gr