ΣΣύσκεψη για τα αδρανή στο Μελετάνιυνάντηση, κατόπιν προσκλήσεως της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, με θέμα την αποκατάσταση του χώρου των αδρανών μεταλλείων στη θέση Μαλιαζέζα στην περιοχή Μελετάνι του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Ελευσίνα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Βασιλείου αναφερόμενος στην εξέλιξη που προβλέπει να κλείσουν οι «τρύπες» των ανενεργών μεταλλείων Βωξίτη με φυσικό έδαφος από τις εκσκαφές για την κατασκευή της γραμμής 3 του Μετρό και τελικά να φυτευτεί η επιφάνεια που θα προκύψει, τόνισε ότι: «Το Μελετάνι μπορεί να ξαναγεννηθεί και εμείς σαν Περιφέρεια θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε τις εργασίες αποκατάστασης της περιοχής». Υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένη η τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής Μάνδρας Ειδυλίας επί του θέματος.
Η κα Ιωάννα Κριεκούκη, δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας τοποθετήθηκε καταρχήν θετικά για την εξέλιξη ,διατηρώντας επιφυλάξεις και διατυπώνοντας ερωτήματα, ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση.
Ο κ. Παναγιώτης Λινάρδος, αντιδήμαρχος Δήμου Ελευσίνας, εκφράστηκε κατά βάση θετικά και επεσήμανε την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης ως προϋπόθεση για να είναι ξεκάθαρο πως δεν κινδυνεύει στο μέλλον να γίνει εναπόθεση και επικίνδυνων αποβλήτων.
Σύσκεψη για το ΜελετάνιΟ κ. Αθανάσιος Πανωλιάσκος, επικεφαλής της Παράταξης Μάνδρας-Ειδυλλίας «Δημοτική Συνεργασία», τοποθετήθηκε θετικά για την εξέλιξη και διευκρίνισε ότι η σχετική νομοθετική κατεύθυνση για την προστασία των ορεινών όγκων Δυτικής Αττικής αφήνει κενό για τη συγκεκριμένη περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα η χρήση της να καθορίζεται από κοινή υπουργική απόφαση, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης, τόσο της Περιφέρειας, όσο και των Δήμων, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Χρηστάκης εκπρόσωπος της Ecoeleusis, που είχε και την ιδέα για την πραγματοποίηση της συνάντησης, και ο κ. Κεφαλάς εκ μέρους της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, διατύπωσαν ανησυχίες και συγκεκριμένα ερωτήματα, ζήτησαν περιβαλλοντική μελέτη για το έργο, μη παραλείποντας όμως να εκφραστούν θετικά σε γενικές γραμμές για τη κατεύθυνση που διατυπώθηκε σχετικά με την αποκατάσταση των ανενεργών μεταλλείων.
Οι εκπρόσωποι αρμοδίων υπηρεσιών ενημέρωσαν για τη σχετική νομοθεσία και απάντησαν σε ερωτήσεις που διατυπώθηκαν και τοποθετήθηκαν υπέρ της συγκεκριμένου έργου αποκατάστασης του φυσικού τοπίου στα ανενεργά μεταλλεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:
1. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ταξιάρχης Φαρμάκης, Γιώτα Παππά και Βάβουλα Αριστέα,
2. Η Δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη,
3. Ο Αντιδήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Κώνστας και ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κανάκης,
4. Ο Επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας «Δημοτική Συνεργασία» κος Θανάσης Πανωλιάσκος,
5. Οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ελευσίνας κ.κ. Λινάρδος και Τσάτσης,
6. Από τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής οι κ.κ. Βασιλόπουλος, Σάσσαλος, Βερδή, Γκάτσης και Γεωργακόπουλος,
7. Από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής κ. Ακρίβος,
8. Από την Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis ο κ. Χρηστάκης,
9. Από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Οικιστών Μάνδρας-Ειδυλλίας Μακρυάς Άμμου–Ευρύτερης περιοχής ο κ. Γουργιωτόπουλος,
10. Από την ΕΛΛΑΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΕ οι κ.κ. Γκολογιάννης και Λάμπος,
11. Από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ ο κ. Κεφαλάς.