Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αποτελούν τιμή και ευχαριστίες στην προσφορά των Ελλήνων Μικρασιατών και στον Μικρασιατικό Ελληνισμό που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της πατρίδας μας»

220919_kosm_dada

Η επέτειος των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή τιμήθηκε με μια μεγάλη τριήμερη διοργάνωση από την Περιφέρεια Αττικής στη Δυτική Αττική.

Η λαμπαδηδρομία «100 χρόνια Μικρασιατικής φλόγας» διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με την συμβολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου, την πολύτιμη συνδρομή του Προοδευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος»-Μελί Μεγάρων, του Συλλόγου Περαμίων-Κυζικηνών και του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας και την συνεργασία των Δήμων Μεγαρέων και Ελευσίνας.

Ο βωμός της Μικρασιατικής φλόγας άναψε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Μεγάρων, οι λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν τη φλόγα που διασχίζοντας τα Μέγαρα, έφτασε στο Μελί Μεγάρων και τον Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος»-Μελί Μεγάρων, όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση με τίτλο «Οι Άγγελοι της Σμύρνης» στην περιοχή Μελί του Δήμου Μεγαρέων, με τη συμμετοχή της τραγουδίστριας Ζωής Παπαδοπούλου.

Την επομένη 17 Σεπτεμβρίου, οι λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν την φλόγα από το Μελί Μεγάρων στην Νέα Πέραμο, στον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στο λιμάνι Νέας Περάμου, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία με το συγκρότημα «Μεγαρόσημο».

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, η Μικρασιατική φλόγα «ταξίδεψε» από την Νέα Πέραμο στην Ελευσίνα και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας, με βωμό στην Πλατεία Λαού, όπου ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα με το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «Έμμελον».

Οι στιγμές του τριημέρου της λαμπαδηδρομίας ήταν αρκετά συγκινητικές με εκατοντάδες δρομείς να φέρουν από τον γηραιότερο στον νεότερο και από γενιά σε γενιά, την «Μικρασιατική φλόγα» με μνήμες από τους προγόνους τους, με τιμή για τις χαμένες μα αλησμόνητες πατρίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμπνευστής και υπεύθυνος της λαμπαδηδρομίας είναι ο Μικρασιάτης του Μελιού Μεγάρων μαραθωνοδρόμος, Νίκος Βαρδάλας, ένας από τους Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στον κλασικό χρυσό Μαραθώνιο της Αθήνας το 1996 για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του Μαραθωνίου 1896 – 1996. Ως μέλος του Προοδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» είχε και την πρωτοβουλία της λαμπαδηδρομίας. Στο κάλεσμα συμμετοχής και συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις. ανταποκρίθηκαν θετικά οι σύλλογοι Μικρασιατών της Δυτικής Αττικής.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει:
«Η Μικρασιατική φλόγα ολοκλήρωσε την Κυριακή το ταξίδι της στις γειτονιές Μικρασιατών στη Δυτική Αττική, αλλά παραμένει άσβεστη η φλόγα τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αποτελούν τιμή και ευχαριστίες στην προσφορά των Ελλήνων Μικρασιατών και στον Μικρασιατικό Ελληνισμό που άλλαξε τη ροή της ιστορίας της πατρίδας μας.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί ολοκληρώθηκε μια μεγάλη διοργάνωση από την Περιφέρεια Αττικής, η πρώτη συμβολική διαδρομή που ένωσε τους Μικρασιάτες της Δυτικής Αττικής με εκατοντάδες λαμπαδηδρομους και μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τη συμβολή των συλλόγων και των Δήμων Μεγαρέων και Ελευσίνας.

Τιμούμε τους Έλληνες Μικρασιάτες που χάθηκαν και ευχαριστούμε τους Έλληνες Μικρασιάτες για όσα έδωσαν στο ελληνικό γίγνεσθαι».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ZIP 1,57 MB19/09/22 03:50:25