Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα για τις απαράδεκτες αναφορές Αντιδημάρχου της Ελευσίνας για δήθεν «μη βούληση της Αντιπεριφέρειας να αποβάλει αυτούς τους ανθρώπους (ενν. τσιγγάνουςαπό την περιοχή Σαρανταποτάμου, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής δίνει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που έχει απευθύνει και στο Δήμο Ελευσίνας για το ζήτημα και αποσαφηνίζει τα ακόλουθα:

  1. Ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου 2015, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έχει απευθύνει έγγραφη πρόσκληση προς τους Δήμους της περιοχής για την καταγραφή, χαρτογράφηση και την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για τη συμβολή στην αντιμετώπιση του θέματος της ύπαρξης ακατάλληλων καταυλισμών τσιγγάνων ή διάσπαρτων παραπηγμάτων στην Δυτική Αττική.
  2. Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, απευθύνθηκε εκ νέου εγγράφως στους Δήμους της περιοχής, στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Μέχρι σήμερα, σε όλη αυτή την προσπάθεια έχουν ανταποκριθεί οι Δήμοι Μεγάρων και Ασπροπύργου στους οποίους προχωρούν και ουσιαστικές δράσεις, όπως η κοινωνική έρευνα- απογραφή.
  3. Για πρώτη φορά σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, από την 1η Δεκεμβρίου 2016 λειτουργεί σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας, Πιλοτικό Γραφείο Στήριξης Ρομά και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων και η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, εκτός της παρέμβασης που επιχειρεί μέσω της περιφερειακής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη, σε κάθε περίπτωση καταγγελίας ή αναφοράς, κινητοποιεί άμεσα και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της που κάνουν αυτοψία και πράττουν τα δέοντα, ενημερώνοντας όπου πρέπει και τις εισαγγελικές αρχές. Και στην περίπτωση του Σαρανταπόταμου έγινε ακριβώς το ίδιο, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία. Η Περιφέρεια/ Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής δεν έχει θεσμικά αρμοδιότητες και εξουσία για αποβολή και απομάκρυνση όσων διαβιούν σε παράνομους καταυλισμούς ή σε υπό κατάληψη χώρους.

Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής συνεχίζει αταλάντευτα τη συστηματική δουλειά της στο ζήτημα αυτό και ήδη εξελίσσεται προσπάθεια κοινωνικής παρέμβασης κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας και με τον Δήμαρχο Ελευσίνας.