Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου και σε συνέχεια σύσκεψης με τον Σύλλογο Γονέων του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και μελών της Ένωσης Διαμεσολαβητών Ρομά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, αυτοψία από κλιμάκιο της Ένωσης Διαμεσολαβητών και εθελοντές κοινωνικούς λειτουργούς.

Η κοινωνική παρέμβαση είχε ως σκοπό να χαρτογραφήσει συγκεκριμένα προβλήματα στην περιοχή, να ευαισθητοποιήσει τις γύρω γειτονιές για την ανάγκη συμβολής στην δημιουργία συνθηκών ασφάλειας των μαθητών που μεταβαίνουν και αποχωρούν από τη σχολική μονάδα στην περιοχή αλλά και να ανοίξει μια δίοδο επαφής και επικοινωνίας με την εκεί περιοχή.

Βασική διαπίστωση της Ένωσης Διαμεσολαβητών είναι η ανυπαρξία κοινωνικών δομών και προγραμμάτων για τη στήριξη παιδιών που διαβιούν σε προβληματικό ή ανύπαρκτο οικογενειακό περιβάλλον, η έλλειψη δράσεων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και η υιοθέτηση της βίας ως κοινωνικής ταυτότητας από νεαρούς. Επίσης, τονίζεται ότι σε ένα φαύλο κύκλο βίας φαίνεται να έχουν εισέλθει παιδιά και από άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, θέτει το εν λόγω ζήτημα για ευρύτερη συζήτηση στη 1η συνάντηση του ForumΔυτικής Αττικής για θέματα Ρομά την 8η Μαρτίου 2016 και προτείνει να υλοποιηθεί μια συστηματική κοινωνική παρέμβαση για την εν λόγω περιοχή ως συνοδευτικό υποστηρικτικό μέτρο στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ και της σχετικής Κοινωνικής Σύμπραξης, όπου επικεφαλής στη Δυτική Αττική είναι ο Δήμος Φυλής.