Πραγματοποιήθηκε εχθές 29 Απριλίου, στην αίθουσα συσκέψεων της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, η δεύτερη συνάντηση την τρέχουσα χρονιά του Forum διαλόγου και συνεργασίας για θέματα Ρομά, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου.
Τα θέματα που απασχόλησαν το forum ήταν η διερεύνηση της συνεργασίας των Συλλόγων Ρομά και διαπολιτισμικών μεσολαβητών Ρομά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αποφυγή καύσης υλικών που εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον σε συνεργασία ιδιαίτερα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ενημέρωση για τη συμμετοχή των Συλλόγων Ρομά στις πολιτιστικές δράσεις της Αντιπεριφέρειας και η ανάγκη διευκόλυνσης στην πληροφόρηση για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης του ν. 4320/2015.
Η ανάληψη πρωτοβουλίας με πιλοτικό χαρακτήρα για κοινή δράση της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άλλων δημόσιων αρχών, των συλλόγων κατοίκων Νεοκτίστων και του Συλλόγου Ρομά και διαπολιτισμικών μεσολαβητών με σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και τον καθαρισμό της περιοχής αλλά και η συστηματική συνεργασία για την προώθηση πολιτιστικών δράσεων και ενημέρωσης για πρόσβαση στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης-forum διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γιάννη Βασιλείου.
Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγάρων, ο Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Αττικής και της Π.Υ. Μεγάρων, εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Τσιγγάνων Διαμεσολαβητών, στελέχη του Κέντρου Στήριξης Ρομά Μεγάρων και του Κέντρου Ημέρας Ζεφυρίου του κοινωνικού φορέα ΚΛΙΜΑΚΑ, εκπρόσωποι-μέλη διοικητικών συμβουλίων των Συλλόγων Τσιγγάνων στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου και στο Ζεφύρι (Φιλική Εταιρεία) και στελέχη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Μέριμνας και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο συναντίληψης για τα αίτια της καύσης καλωδίων και υλικών (εξαθλίωση, επιβίωση, μοναδικός οικονομικός πόρος) αλλά και των δυσμενών συνεπειών τόσο για τους ίδιους τους Ρομά όσο και για το σύνολο του πληθυσμού των περιοχών καύσης καλωδίων (δημόσια υγεία, περιβάλλον), οι προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν στα εξής:
• Προώθηση τρόπων συγκέντρωσης των υλικών έτσι ώστε να αποφεύγεται η καύση και οι επιβλαβείς συνέπειες με προσπάθειες εισόδου στη νόμιμη αγορά ανακύκλωσης
• Προώθηση της διαπολιτισμικής μεσολάβησης στις επαφές των Ρομά με τις δημόσιες αρχές («Δεν είμαστε εχθροί»)
• Ανάγκη μακροπρόθεσμης στρατηγικής και συνεργειών
• Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι για όλους και να αποφεύγεται ο φαύλος κύκλος της παραβατικότητας
• Η παραβατικότητα θίγει όχι μόνο τους μη Ρομά αλλά και τους Ρομά που στιγματίζονται και υφίστανται δυσμενείς συνέπειες απομόνωσης και στιγματισμού
• Να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απόκτηση εργασιακών δεξιοτήτων και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
• Να γενικευτεί το καλό παράδειγμα της σχολικής διαμεσολάβησης και της διαμεσολάβησης στην υγεία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και αρχές («Γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης»)
• Υπάρχει παντελής έλλειψη πρόσβασης σε δομές ψυχικής υγείας-Ανάγκη πρόσβασης σε σχετικά προγράμματα και δομές
• Ανάγκη σχεδιασμού παρεμβάσεων και πολιτικών στη βάση χαρτογράφησης, κοινωνικής έρευνας και καλής γνώσης των ιδιαίτερων προβλημάτων που ταλανίζουν τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα
• Έμφαση σε προγράμματα κατάρτισης σε βασικές κοινωνικές δεξιότητες των αναλφάβητων, ιδιαίτερα των γυναικών
• Ανάγκη ενημέρωσης κοινοτήτων Ρομά για θέματα δημόσιας υγείας («Η καύση καλωδίων είναι ουσιαστικά αυτοκτονική»)
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου έκανε συνολική αναφορά στον βαθύτατα κοινωνικό χαρακτήρα των προβλημάτων που σχετίζονται με την πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά, εστίασε στα προβλήματα που προκαλούνται από την καύση καλωδίων και υλικών για τη δημόσια υγεία και τον κίνδυνο πυρκαγιών, την ανάγκη διάκρισης μεταξύ καταστολής όπου και όταν χρειάζεται και την ανάγκη πρωτοβουλιών κοινωνικής παρέμβασης, έτσι ώστε να υποχωρήσει η γκετοποίηση που στιγματίζει το σύνολο των τσιγγάνων της περιοχής και υπονομεύει την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τον προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων σε περιοχές διαβίωσης Ρομά στα Μέγαρα και στο Ζεφύρι τους επόμενους μήνες και τόνισε την ανάγκη διευκόλυνσης συνολικά των ευάλωτων συμπολιτών μας σε κατάλληλη ενημέρωση στο πρόγραμμα.
«Η ανάγκη απομόνωσης και καταστολής των εγκληματικών στοιχείων πρέπει να συνοδεύεται από γέφυρες επικοινωνίας με τις κοινότητες Ρομά και τους διαπολιτισμικούς μεσολαβητές» τόνισε ο κ. Γιάννης Βασιλείου.