photo 1fΠραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015 στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου και με την παρουσία του πρώην Υπουργού Παιδείας και νυν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Α. Μπαλτά και του πρώην Αν. Υπουργού Υποδομών, κ. Χ. Σπίρτζη, νυν υπ. Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας».

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου), των συνδικαλιστικών φορέων της Δυτικής Αττικής (Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας) και της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας (κ. Ν. Ταβουλάρης), ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, κ. Ι. Δέδες (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Γ. Μαρτίνου (ΝΔ) και Α. Μπούρας (ΝΔ), οι υπ. Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αττικής, Ν. Πέππας και Π. Ροδάκης, καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Αττικής, κ. Α. Βάβουλα και κ. Τ. Φαρμάκης.

photo 2Στη συζήτηση αναδείχθηκε η μακρά πορεία απαξίωσης της ναυπηγο-επισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, η ανάγκη συγκρότησης εθνικής στρατηγικής για τη ναυπηγική βιομηχανία, η σύσταση ειδικού φορέα για την αντιμετώπιση του θεσμικού κατακερματισμού, η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση των εργαζόμενων, καθώς και η ανάγκη αξιοποίησης ευκαιριών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις προτεραιότητας άλλων πολιτικών (όπως η ενέργεια) και τις εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας των ναυπηγείων στο ευρύτερο πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ιδιαίτερα στο Θριάσιο που έχει κεντρική βαρύτητα σε μια τέτοια προσπάθεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης, τόνισε για άλλη μια φορά την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να τεθεί το Θριάσιο στο κέντρο της προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την ανάγκη συνεργασιών και συμπράξεων αλλά και την κατεύθυνση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Χαρακτηριστικά ανέφερε προς τους παριστάμενους πρώην Υπουργούς και υπ. Βουλευτές: «Ιδού τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδού και το πήδημα».

photo 3Στη συνάντηση συμμετείχαν: Β. Αγριμάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελευσίνας, Ι. Πολυχρόνης, Αντιδήμαρχος Μεγάρων, Α. Καραμπούλας, Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, Σ. Ραγκούσης, Γ.Γ. Δήμου Μάνδρας, Θ. Τσούκης, Προέδρος Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνος, Η. Κούτουλας, Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνος, Α. Κυριαζόπουλος, Γ. Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνος, Δ. Μακρονάσος, Ταμίας Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνος, Ε. Λίγγος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, ι. Στεφανόπουλος, Προέδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Γ. Παπαδόπουλος, συνεργάτης βουλευτή Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ν. Ανδριτσάκης, Οικονομικός Διευθυντής Ναυπηγείων Ελευσίνας, Μ. Θεοδώρου, εκπρόσωπος ΚΚΕ, Θ. Πανωλιάσκος, Δημοτικός Σύμβουλος Μάνδρας, εργαζόμενοι των Ναυπηγείων και της περιοχής Θριασίου.
—————————————————————————————————————————————————

Εισαγωγική ομιλία

του
Γιάννη Βασιλείου
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

ΙΔΟΥ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ……

Σας καλωσορίσω όλες και όλους στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής, όπου βρισκόμαστε για δεύτερη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, πάλι κατόπιν αιτήματος του Σωματείου εργαζομένων, προκειμένου να συζητήσουμε για την προοπτική και το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Φυσικά η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να έχει ρόλους χάραξης οποιασδήποτε κεντρικής πολιτικής και για οποιοδήποτε πρόβλημα.
Μπορεί όμως να συμπαραστέκεται στις αγώνες και στους αγωνίες των εργαζομένων.
Μπορεί να βοηθά, φυσικά πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και επιβίωσης.
Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων, στεκόμενη στο πνεύμα και οχι στο γράμμα του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πιστεύουμε δε, πως όπως με όλους τους φορείς της περιοχής έτσι και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας κινηθήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και στις τρεις αυτές κατευθύνσεις.

Κυρίες και κύριοι,
Το τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξαρτάται από το πώς η επίσημη πολιτεία, δηλαδή η Κυβέρνηση θα απαντήσει στο εξής ερώτημα:
Έχει σκεφτεί, υπάρχει, έχει χαράξει, η τουλάχιστον βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια πολιτική για τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της χώρας η όχι;
Αυτό είναι το κομβικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, υπολογίζοντας πως ως χώρα, το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη αυτού του τομέα της οικονομίας είναι τόσο ο τεράστιος στόλος πλοίων, όσο και η εμπειρία, αλλά και τεχνογνωσία που διαθέτουμε.
Απουσιάζει όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αυτή η ισχυρή πολιτική βούληση που πράγματι σε συνθήκες σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού και παγκοσμιοποιημένης οικονομίας να απαντά πειστικά, θετικά και με βιώσιμο τρόπο στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Από την άποψη αυτή αναμένουμε στην σημερινή μας συνάντηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων.
Συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού τους κινήματος, που χρόνια τώρα βλέπουν να αργοσβήνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι κυριολεκτικά με προβλήματα επιβίωσης.

Κυρίες και κύριοι,
Γνωρίζουμε πως η χώρα μας και σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται, και δυσκολίες έχει, και προβλήματα, και σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα με τις μνημονιακές πολιτικές, γενικότερα δεν είναι τίποτα πιο εύκολο από χτες.
Εάν όμως υπάρχει μια ελπίδα, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία αυτή βρίσκεται στην αδήριτη ανάγκη να υποστεί η χώρα ένα παραγωγικό σοκ ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας της.
Να αναπτυχτεί δηλαδή η παραγωγική της βάση γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί, κατ’ αρχήν το ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας σε όλες και σε όλους.
Πιστεύω δε πως σε αυτά τα πλαίσια το ιστορικά προσδιορισμένο Θριάσιο πεδίο, ως βασική περιοχή για την ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας ολόκληρης της χώρας και μπορεί και πρέπει να ξαναπαίξει τον ρόλο του.
Προσέξτε όμως αυτή την φορά με ‘ρήτρα’ την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί πως αυτή είναι η πολιτική της.
Βλέποντας βέβαια όχι κοντόφθαλμα και μικροκομματικά, αλλά θέλω να πιστεύω αντικειμενικά την σημερινή κατάσταση, η Κυβέρνηση πράγματι δεν πρόλαβε καν να αποδείξει εάν αυτό που έλεγε το εννοούμε κιόλας, ώστε σήμερα να την ελέγχαμε για τα αποτελέσματα της πολιτικής της.
θέλω όμως καταλήγοντας να προσθέσω, ότι μπροστά στις επερχόμενες εκλογές ακούμε το ίδιο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ασφαλώς γι’ αυτό χαιρόμαστε.
Όμως επίσης προσέξτε, παραφράζοντας μια γνώστη ρήση θα πω «ιδού τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδού και το πήδημα».