Με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, σύσκεψη με θέμα τις βιομηχανίες στην περιοχή της Δυτικής Αττικής που υπάγονται στην Οδηγία SEVESO (24 επιχειρήσεις).
Οι εργασίες της σύσκεψης εστίασαν στα μέτρα που προβλέπει η πολιτική για μεγαλύτερη βιομηχανική ασφάλεια με την εκπόνηση τόσο εντός της βιομηχανίας, σχεδίου δράσης αντιμετώπισης ατυχημάτων (Β.Α.Μ.Ε.) αλλά και έξω από αυτή (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.) με την ενεργοποίηση των πολιτών. Επίσης, διερευνήθηκε το πεδίο για διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων βιομηχανιών, των φορέων και των πολιτών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανή περίπτωση ατυχήματος που μπορεί να έχει επιπτώσεις εκτός των εγκαταστάσεων, επηρεάζοντας τη γύρω περιοχή.
Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τη διαδικασία έκδοσης σχετικού φυλλαδίου με οδηγίες προστασίας που θα διανεμηθεί στα σχολεία της περιοχής με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και για την εκπόνηση του Περιφερειακού ΣΑΤΑΜΕ που θα είναι εύκολο και ευέλικτο στην εφαρμογή του.
Κλείνοντας τις εργασίες της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση και τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων, δήλωσε: «Υπάρχει η πολιτική βούληση και η ανάγκη για τη σύσταση μόνιμου επιχειρησιακού κέντρου στην Δυτική Αττική για ατυχήματα μεγάλης κλίμακας. Καλώ όλους τους φορείς να κατανοήσουν και να αγκαλιάσουν μία τέτοια πρωτοβουλία».
—————————————————————————-
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής για θέματα περιβάλλοντος, κ. Ν. Αναγνωστόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Φυλής, εκπρόσωποι της Υγειονομικής Περιφέρειας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, της Τροχαίας Ελευσίνας, του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, της 112 Π.Μ., καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών Air Liquide Hellas, Linde Hellas, Revoil, Gallon Oil, Coral, Sosco, Νικολίζας, Agripharm, ΕΚΟ ΑΒΕΕ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΓΡΕΤ, ΕΑΣ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΛΚΟ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και ΔΙΑΚΙΝΙΣΙΣ, DEI LOGISTICS.