Πραγματοποιήθηκε το 5ο Forum Δυτικής Αττικής, στις 18 Δεκεμβρίου 2015 στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου με θέμα τον απολογισμό των εργασιών και δράσεων του 2015 και τον προγραμματισμό για το 2016.

photo 1 18122015Στο 5ο Forum παρουσιάστηκε αναλυτικά η φιλοσοφία ίδρυσης και λειτουργίας αυτού του άτυπου διαβουλευτικού σώματος και έγινε αναλυτική παρουσίαση τόσο του κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει όσο και των μέχρι σήμερα δράσεων και παρεμβάσεων από τον συνεργάτη του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δ. Μπουρίκο, καθώς και πρώτη ανοιχτή παρουσίαση της πρότασης για την ίδρυση και λειτουργία ενός πράσινου σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Δυτική Αττική με σκοπό την αποφυγή καύσεων και την ένταξη τσιγγάνων και μη, στο επίσημο σύστημα ανακύκλωσης από την σύμβουλο της Περιφέρειας, κ. Μ. Καραβασίλη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, τόνισε στην εισαγωγή ομιλία τη στρατηγική σημασία για την προώθηση δράσεων για την πολιτική, κοινωνική και χωροταξική απογκετοποίηση των Ρομά στη Δυτική Αττική, και δήλωσε ότι στη βάση των πορισμάτων και των εμπειριών από τις δράσεις στο πλαίσιο του Forum, σκοπεύει να αναβαθμίσει και να εντατικοποιήσει την παρέμβασή του στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο. Επιπρόσθετα, παρά τα όποια προβλήματα από την ανυπαρξία σχετικών πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα κάνει τη χάρη- σε όσους δουλεύουν υπέρ της γκετοποίησης – να αποσυρθεί και να συζητά μόνο θεωρητικά για τα θέματα των τσιγγάνων. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μια εκ των οποίων είναι η λειτουργία πράσινου σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

photo 2 18122015Οι τοποθετήσεις συνολικά των συμμετεχόντων στο 5ο Forum κατέτειναν στο συμπέρασμα περί ανάγκης εντατικοποίησης της συνεργασίας της Αντιπεριφέρειας, των Δήμων, των δημόσιων αρχών, των συλλόγων Ρομά, της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και της Εκκλησίας στην προώθηση δράσεων στους τομείς της πρόνοιας, της αστικοδημοτικής τακτοποίησης, της σχολικής ένταξης των τσιγγάνων, της ενίσχυσης του θεσμού της διαπολιτισμικής μεσολάβησης και της προώθησης θεσμικών ρυθμίσεων για ζητήματα αδειοδοτήσεων και νόμιμης απασχόλησης.

Τέλος, καταδείχθηκε στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, η κατ’ αρχή συμφωνία για την προώθηση ενός συνεργατικού δικτύου μεταξύ Αντιπεριφέρειας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συλλόγων Ρομά και Ένωσης Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά για την δημιουργία εθελοντικής ομάδας δράσης από τσιγγάνους διαμεσολαβητές, σε συνέχεια της επιτυχημένης ενημερωτικής δράσης που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι στην Π.Υ. Ελευσίνας.

photo 3 18122015Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς, μαζί με όσους τσιγγάνους θέλουν, επιθυμούν αλλά είναι και σε θέση να παρακολουθήσουν την πολιτική μας, παρά τις πολλές δυσκολίες που συναντάμε θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα που έχουμε εδώ και ένα χρόνο ξεκινήσει, πέρα από όλα τα αλλά γιατί ο μόνος μάταιος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται ποτέ.».

——————————————————————————————————
Στις εργασίες του 5ου Forum συμμετείχαν: ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, κ. Ι. Κλεφτοσπύρος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Αττικής, κ. Α. Ζαρκαδούλας, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος, π. Χρ. Καλαμπόκης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, κ. Δ. Ανυφαντάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μεγάρων, κ. Β. Μαυροειδή, ο Αντιδήμαρχος Υγείας Μεγάρων, κ. Κ. Καράμπελας, ο Πρόεδρος της Β΄ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας, κ. Α. Δούκας, η συνεργάτιδα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαρά, κ. Ε. Μπότση, η Προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Μεγάρων, κ. Ε. Τάνη, το στέλεχος του νπδδ ΗΡΟΔΩΡΟΣ, κ. Σ. Σούντης, τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Ρομά Μεγάρων, κ. Μ. Ρήγα και κ. Β. Φούσκαρη, η εκπρόσωπος του ΚΔΒΜ Ασπροπύργου, κ. Α. Παπιδά, ο κοινωνικός λειτουργός του Δήμου Μάνδρας, κ. Μ. Αντωνίου, η επιλαχούσα βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κ. Καράλη, η εκπρόσωπος του ΕΚΠΑ /ΚΕΔΑ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης τσιγγανοπαίδων, κ. Ε. Μουρελάτου, η συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ /ΚΕΔΑ, κ. Μ. Νικηφόρου, η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Ρομά της Φορέα «Κλίμακα, κ. Ε. Χασιώτου, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Ασπροπύργου, κ. Γ. Γκοτζιάς, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λίμνης Άνω Λιοσίων & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Άνω Λιοσίων, κ. Μ. Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών και Συνεργατών Ελλήνων Ρομά, κ. Κ. Παϊτέρης, ο Πρόεδρος της Φιλικής Εταιρείας Τσιγγάνων Ζεφυρίου, κ. Α. Τσακίρης, οι διαμεσολαβητές Ρομά, κ. Π. Ζαφειρόπουλος και κ. Θ. Καμπέρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άγιος Χριστόφορος Βλυχού Μεγάρων κ. Κ. Λιακόπουλος, ο ιδρυτής του θεάτρου Ο ΘΕΣΠΙΣ, κ. Χ. Ζήκας, ο υπεύθυνος του θεάτρου Ο ΘΕΣΠΙΣ, κ. Π. Ζήκας, η συντονίστρια προγραμμάτων της ΑΜΚΕ Αντίρροπον, κ. Γ. Ανδρούτσου, μέλη των συλλόγων τσιγγάνων και ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής.

Από πλευράς υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής συμμετείχαν ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ι. Νέγκας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Γ. Κοκμοτός, η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ. Ε. Στεβή.

————————————————————————————————————————————————-

Επισυνάπτονται:

Εισαγωγική Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βσιλείου

Απολογιστικό Δελτίο για τον ένα χρόνο εργασιών του Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά