Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Ρομά που οργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, συμμετείχε την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, σε σχετική συνάντηση στην Αθήνα και μίλησε για το ζήτημα της ενδυνάμωσης και συμμετοχής των Ρομά στα συμβουλευτικά και αποφασιστικά όργανα και σώματα και ευρύτερα στην πολιτική ζωή, στηριζόμενος στην εμπειρία του ForumΔυτικής Αττικής για θέματα Ρομά.

photo cahromΟ Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ομιλία του στον ιδιότυπο πολιτικό αποκλεισμό των τσιγγάνων και την πολύπλευρη φύση του φαινομένου που συνδέεται με την κοινωνική περιθωριοποίηση, την οικονομική κατάσταση αλλά και την εμπεδωμένη κουλτούρα εξάρτησης και ψηφοθηρικής συναλλαγής των τσιγγάνων που υπονομεύει την χειραφέτηση και ουσιαστική ενεργοποίησή τους. Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής μέσα από το Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά συμβάλει στην πολιτική ενδυνάμωσή τους και στην παροχή ευκαιριών συμμετοχής τόσο σε επίπεδο προτάσεων όσο και σε επίπεδο κοινωνικής λογοδοσίας, ενώ προβάλει και ενισχύει το θεσμό των διαμεσολαβητών Ρομά. Οι μέχρι σήμερα δράσεις στο πλαίσιο του Forumδείχνουν ότι, παρά τις αντιξοότητες, υπάρχει έδαφος συνεργασίας και αλληλοκατανόησης σε ένα πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες και διαφάνεια, αρκεί να ξεπεραστούν τα φθηνά στερεότυπα και ο στιγματισμός και να υποχωρήσει η εμπεδωμένη πελατειακή προσέγγιση τμήματος της οργανωμένης κοινωνίας των τσιγγάνων. Τα θέματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και βεβαρημένα, απαιτούν συνέργειες, συστηματική εργασία και σύμπραξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της συμμετοχής των τσιγγάνων στην τοπική και εθνική πολιτική ζωή, αποτελεί ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για δυο λόγους: Αφενός γιατί η κοινωνική τους ένταξη και ενσωμάτωση, θα τους απαλλάξει από χαρακτηριστικά γκετοποίησης. Αφετέρου γιατί η χειραφέτηση των τσιγγανών θα τους απομακρύνει από εξαρτήσεις, που αποτελούν επιδιώξεις τρίτων. Όποιες και όποιοι λοιπόν ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την ισοτιμία και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνονται την στρατηγική σημασία της συμμετοχής των τσιγγάνων σε κάθε μορφής σώματα, επιτροπές και συμβούλια πολιτικής συμμετοχής. Από το τοπικό έως το περιφερειακό, μέχρι και το εθνικό επίπεδο. Στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής το έχουμε κάνει πράξη».