Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής επεκτείνοντας τις δράσεις προφύλαξης του πληθυσμού από το ιό του Δυτικού Νείλου, έχει εντατικοποιήσει τo πρόγραμμα για την καταπολέμησή των κουνουπιών στις περιοχές ευθύνης της, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί έκτακτες δράσεις και στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού.
Οι έκτακτες δράσεις που πραγματοποιούνται πλέον σε αστικά κομμάτια σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία η οποία έχει οριστεί και εκτελεί το ετήσιο πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και με συνεργείο του Δήμου Μεγάρων έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.
Οι έκτακτες δράσεις που πραγματοποιούνται είναι:
1. Επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για την συλλογή ακμαίων κουνουπιών και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για να ελέγχονται τα συλλεγόμενα κουνούπια αν είναι φορείς του ιού προκειμένου να χαρτογραφηθεί η γεωγραφική εξάπλωση και ο ιός να καταπολεμηθεί έγκαιρα .
2. Άμεσα πραγματοποιήθηκαν στοχευόμενοι υπολειμματικοί ψεκασμοί σε ευαίσθητα σημεία, όπως
Νεκροταφείο , περιοχή Βλυχό (αγωγός ομβρίων) αλλά και στις περιοχές του αστικού ιστού που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα από τον ιό.
3. Δόθηκαν άμεσα οδηγίες στο Δήμο Μεγάρων να διενεργεί ψεκασμούς ακμαιοκτονίας και προνυμφοκτονίας, στα φρεάτια των ομβρίων σε όλο τον Δήμο, σε στάσιμα ύδατα και πλατείες .
4. Δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω της Υπηρεσία μας σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής ενότητας, ενημερωτικά φυλλάδια για τα μέτρα ατομικής προστασίας καθώς και για την αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών εντός των οικιών .
– Κάθε πολίτης θα πρέπει να προφυλάσσεται και να λαμβάνει συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας που περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος, χρήση σητών, κουνουπιέρων, ανεμιστήρων και κλιματιστικών.
– Εξίσου σημαντικό είναι η λήψη μέτρων για την μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών σε κάθε οικία, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και ανοικτούς χώρους , απομάκρυνση των στάσιμων νερών , κάλυψη όλων των δοχείων που συγκρατούν νερό , κάλυψη με σήτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων .
▲Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα κουνούπια δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να τσιμπούν το πληθυσμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα μεταδίδουν ασθένειες.
Η ατομική προστασία του κάθε ένα , μας προστατεύει όλους.