Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 18 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Δυτική Αθήνα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της τρισχιλιετούς άνθησης του πολιτισμού και της ανθρώπινης δημιουργίας στην περιοχή. Το πέρασμα των αιώνων έχει αφήσει τη σφραγίδα του στον τόπο και έχει κληροδοτήσει μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς, διάφορων ιστορικών περιόδων.

Ενδεικτικά: Το ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού, η αρχαία γέφυρα του Κηφισού ποταμού και άλλες σημαντικές αρχαιότητες. Βυζαντινά μνημεία όπως η Μονή Δαφνίου και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Ελαιώνα. Μνημεία βιομηχανικού πολιτισμού όπως το Μπαρουτάδικο, το καμίνι της Πετρούπολης, η Βιοχρώμ και η Βιοφιάλ. Αλλά και νεότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία όπως το Παλατάκι και το «μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι, το πάρκο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον, τα προσφυγικά στο Περιστέρι και άλλα πολλά, μαρτυρούν τη διαχρονική σημασία της Δυτικής Αθήνας.

Η Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας την ευθύνη διαφύλαξης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς, ήδη προετοιμάζει προγράμματα αποκατάστασης, ανάδειξης και σύνδεσης αυτών των μνημείων σε ένα δίκτυο ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών διαδρομών.

Ας είναι η αυριανή μέρα η αφορμή να ξαναστρέψουμε –κάτοικοι και φορείς- την προσοχή μας στη ιστορία της περιοχής μας. Να θυμηθούμε, να στοχαστούμε, αλλά και να επαναφέρουμε τη σημασία που αναλογεί στη Δυτική Αθήνα, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης.