Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 – 04 – 2012 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου συνάντηση εργασίας μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αθήνας (συμμετέχουν 42 φορείς) και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε περίπτωση σεισμού με εισηγητές από τον ΟΑΣΠ τους Δρ. Ευ. Λέκκα, Καθηγητή Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπροέδρο του ΟΑΣΠ, κα Χ. Γκουντρομίχου, Γεωλόγο MSc., Π. Κέρπελη, Πολιτικό Μηχανικό MSc., Δρ Α. Κούρου, Γεωλόγο. Αναφέρθηκαν στην αντισεισμική πολιτική στην Ελλάδα και στο ρόλο του ΟΑΣΠ, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για σεισμό σε συνέχεια των αλλαγών που επέφερε ο νόμος του Καλλικράτη, στις προδιαγραφές και στον προσδιορισμό των χώρων καταφυγής, στην άμεση και προσωρινή στέγαση των πληγέντων.

Ακολούθησε συζήτηση με τους υπευθύνους των φορέων, όπου διατυπώθηκαν οι δυσκολίες στο σχεδιασμό, η αναγκαιότητα επικοινωνιακής πολιτικής και ενημέρωσης της κοινωνίας, άσκησης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στην πολιτική προστασία, ώστε κάθε σχεδιασμός να είναι και πρακτικά υλοποιήσιμος.

Ο Πρόεδρος του ΣΟΠΠ, Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπαντωνίου στην ομιλία του τόνισε την αναγκαιότητα επένδυσης στην πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, ρεαλιστικών σχεδιασμών, διαρκούς ετοιμότητας και καλού συντονισμού. Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η άμεση αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων και κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κονδύλια για την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και υλικών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Θ. Μπούφης, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα και Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κα Α. Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Χρ. Καρδαράς, ο πατέρας Απόστολος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομου. Παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων & Διοίκησης κ. Β. Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Κ. Καράμπελας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Αθήνας κ.κ. Β. Γιαννακάκος, Ι. Πανταλάκη, Γ. Ερμίδου. Συμμετείχαν μέλη του ΣΟΠΠ: Αντιδήμαρχοι, Προϊστάμενοι και υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, συνδέσμων, εθελοντικών οργανώσεων, σωμάτων ασφαλείας, φορέων του δημοσίου. Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, Διευθυντές των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας, υπηρεσιακοί παράγοντες της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και πολίτες της περιοχής.