Περιστέρι, 20 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ.

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ»

   εκδήλωση 01 webΜε αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, ο Δυτικός Τομέας της ΠεριφέρειαςΑττικήςδιοργάνωσε μεγάλη συναυλία  τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, στο παλιό εργοστάσιο και σημερινό πολυχώρο πολιτισμού «Το Ελληνικό Μολύβι». Τη συναυλία με τον εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη«Γράμματα από τη Γερμανία», σε ποίηση του Φώντα Λάδη παρακολούθησε πλήθος κόσμου και ο χώρος αποδείχθηκε μικρός. Μεταξύ των θεατών και Σύριοι πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.

   Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τα τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης και τα αποσπάσματα από τον ελληνικό κινηματογράφο  με θέμα τη μετανάστευση και την προσφυγιά καθήλωσαν και συγκίνησαν τον κόσμο, που παρέμεινε μέχρι το τέλος, ακόμα και όρθιος.    

   02  webΟ Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού τομέα Σπύρος Τζόκας επισήμανε ότι: το προσφυγικό   είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο, με πολλαπλές διαστάσεις, δύσκολο και πολύπλοκο, το οποίο τα τελευταία 25 χρόνια αντιμετωπίστηκε από τους ισχυρούς της γης σχεδόν αποκλειστικά με τη συνταγή της καταστολής, των περιορισμών, των διωγμών, ακόμα και των εγκλημάτων σε βάρος των απελπισμένων. Η συνταγή αυτή απέτυχε παταγωδώς.    Οι φράχτες, τα εθνικά λιμενικά σώματα, η FRONTEX, ακόμα και η απειλή του θανάτου, δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους αναζητούν την ελπίδα, για όσους διώκονται από τους τόπους τους.  Η φρίκη του πολέμου, από την οποία φτάνουν οι ανέστιοι, δεν συγκρίνεται με τίποτα από αυτά.   Στα χρόνια ενός βάρβαρου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, στην εποχή που στυγνές  πολιτικές επιβάλλονται τόσο στην ΕΕ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, το πολιτικό σύστημα φροντίζει να μεταμφιέζει τα κοινωνικά προβλήματα σε  εθνικά και να τα ιδεολογικοποιεί.     Αυτή είναι, κατεξοχήν, η πρακτική που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα – και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό.   Επομένως θα πρέπει πρώτιστα να υπάρξει  συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να συνοδευθεί εξαρχής με συγκεκριμένα μέτρα που θα αποσκοπούν στην ανακοπή της μαζικής εξόδου. Στη συνέχεια θα πρέπει  να εφαρμόσουν όλες η χώρες της Ε.Ε. τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης του 1951 που προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο του 1967 που επέκτεινε την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει την εφαρμογή των ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων που θα κατανέμει το βάρος της μαζικής προσφυγικής παρουσίας σε όλα τα κράτη.   Στην κατεύθυνση αυτή η αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια Αττικής χωρίς αρμοδιότητες και με τις λιγοστές δυνάμεις  επιχειρεί με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ανθρωπιστική διάθεση και προθυμία για αλληλεγγύη, που εκφράζεται και  από το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας, να συμβάλει όσο μπορεί.