Περιστέρι, 7 Ιουνίου 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές ανισότητες στην υγεία. Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζόκα  στην εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα:

«Έμφυλη προσέγγιση και φροντίδα υγείας»

web isotita igeia  «  Κυρίες και κύριοι,

    Ξεκινώντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου θα ήθελα να τονίσω ότι η πρόσβαση σε αποτελεσματική φροντίδα υγείας, η οποία πρέπει πρωτίστως να αποσκοπεί στην ανακούφιση της επιβάρυνσης των ατόμων, όταν νοσήσουν και σε δεύτερο στάδιο στην προαγωγή και διατήρηση της υγείας πριν το άτομο νοσήσει, αποτελεί ένα από τα ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και ο  Π.Ο.Υ ρητά αναφέρει.

    Ισχύει αυτό; Κατηγορηματικά όχι είναι η απάντηση. Οι ανισότητες στην πρόσβαση των ανθρώπων στην υγεία είναι προκλητικές. Οικονομικές, πρωτίστως, ανισότητες, αλλά και πολιτισμικές ή και γεωγραφικές καταγράφουν τον χάρτη των ανισοτήτων στον ευαίσθητο αυτόν τομέα. 

   Αναφορικά τώρα  με τις κοινωνικές κατηγορίες,  από το 19ο αιώνα, η ανάπτυξη της κοινωνικής επιδημιολογίας έδωσε έμφαση στη συμβολή κοινωνικών κατηγοριών, όπως το φύλο που σχετίζεται και με το θέμα μας.                                                                      

   Σημείωσε  σημαντικές διαφορές στα επίπεδα υγείας του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού,  συχνότητα και  κατανομή των συμπτωμάτων και των ασθενειών μέσα στο χώρο και το χρόνο.

   Παρόλο που η ευαισθητοποιημένη ως προς τη διάσταση του φύλου έρευνα στον τομέα της υγείας αρχίζει να κερδίζει έδαφος, υπάρχουν ακόμα ανισότητες στην κατάσταση της υγείας των γυναικών και των ανδρών, στην πρόσβαση και τη συμμετοχή στην υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα.

   Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού  Ινστιτούτου  για την Ισότητα του Φύλου, οι γυναίκες, γενικά, ζουν περισσότερο από τους άνδρες σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι ανδρών απ΄ ότι γυναικών στον εργασιακά ενεργό πληθυσμό (13-64 ετών).   Οι γυναίκες, επίσης,  με αναπηρία ζουν περισσότερα χρόνια απ΄ ότι οι άνδρες.

   Ενδιαφέρον, επίσης, στοιχείο του Ευρωπαϊκού  Ινστιτούτου  καταγράφει ότι σε όλη την Ευρώπη, οι γυναίκες αναμένεται να έχουν μικρότερο ποσοστό της ζωής τους με καλή υγεία απ΄ ότι οι άνδρες.

    Σε έναν πληθυσμό που γερνάει, ο κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η άνοια, η νόσος Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη αυξάνονται ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

    Επιπλέον, μερικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, η οστεοπόρωση και οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ενώ άλλες, όπως η ενδομητρίωση ή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας επηρεάζουν προφανώς, αποκλειστικά τις γυναίκες.

   Αντίστοιχα, οι άντρες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν και να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων και του παχέως εντέρου, από ισχαιμικές καρδιοπάθειες και τροχαία ατυχήματα. Μερικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζουν αποκλειστικά τους άντρες.

    Η φεμινιστική προσέγγιση, στην προσπάθειά της να αναλύσει την θέση των γυναικών στην κοινωνική τάξη πραγμάτων, θεωρεί την κατάσταση της υγείας τους ως μια όψη της υποβάθμισής τους υπό την οπτική του κυρίαρχου ιατρικού λόγου και των κοινωνικών αναπαραστάσεων του γυναικείου σώματος και της γυναικείας ταυτότητας.

    Αντίθετα, η δυνατότητα των γυναικών να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για τον έλεγχο του σώματός, όσο και της υγείας τους, γενικότερα, συνδέεται με τις ευκαιρίες για ισότιμη συμμετοχή στο δημόσιο χώρο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αποτελεί προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων.

   Σημαντικές τοποθετήσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν από μέσα τα πράγματα θα μας διαφωτίσουν στη συνέχεια.

   Το θέμα που  σχετίζεται με τη διάσταση του φύλου, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα εφαρμοζόμενα Προνοιακά Προγράμματα θα αναπτύξει  στην Ημερίδα  η κ. Σοφία Κωνσταντέλλια,  Κοινωνική Λειτουργός

    Για τις Δραστηριότητες Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Θα μιλήσει ο κ. Απόστολος Βεΐζης  ιατρός  και Διευθυντής Προγραμμάτων  στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα- Ελληνικό Τμήμα.

  Ο Δημήτρης Μπουρίκος  πολιτικός επιστήμονας- κοινωνικός λειτουργός  θα μας παρουσιάσει την έμφυλη διάσταση σχετικά με το θέμα της φροντίδας υγείας στην κοινότητα των Ρομά, αξιοποιώντας διαθέσιμες έρευνες τόσο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

   Η αγαπητή φίλη Κατερίνα Μάτσα ψυχίατρος ,πρώην διευθύντρια  μονάδας απεξάρτησης 18 άνω, που και  μετά τη συνταξιοδότηση της προσφέρει υπηρεσίες στα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης θα μας εισάγει σε ένα βαθειά κοινωνικό θέμα, στις διακρίσεις και προκαταλήψεις στην αντιμετώπιση των τοξικομανών γυναικών και  μητέρων στο επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στο χώρο της εργασίας.

   Τέλος η κ. Νταλάκα θα προσπαθήσει να δείξει την αλληλεπίδραση των παραγόντων φύλο και αναπηρία και πώς αυτή επηρεάζει το δικαίωμα των γυναικών με αναπηρία να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και η γιατρός κ. Χρυσούλα Μπότση θα αναδείξει το θέμα της ιατρικής  διαχείρισης  της Έμφυλης βίας.

    Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους».