Το θέμα των διεκδικήσεων της Μονής Λαμίας και ιδιωτών κατά του Ποικίλου Όρους είναι κατεξοχήν πολιτικό.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα εδώ και δεκαετίες είναι οι διεκδικήσεις – καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (Μονή Λαμίας) και από άλλους ιδιώτες. Αυτά βρίσκονται στο Ποικίλο όρος, στην Πετρούπολη, στην περιοχή Πεύκα Βέρδη και σε γειτονικούς δήμους (Περιστέρι, Χαϊδάρι ως και τον Ασπρόπυργο).
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Με πρόσφατη αγωγή της, που εκδικάζεται και πάλι στις 4 Οκτωβρίου, μετά από αναβολή, κατά του ελληνικού δημοσίου, του Δήμου Πετρούπολης και ιδιωτών, η Μονή Λαμίας διεκδικεί αδόμητη έκταση 60.472 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Έχει υποβάλει ήδη στο Κτηματολόγιο δηλώσεις κυριότητας 7.200 στρεμμάτων στη Δυτική Αθήνα, από τα οποία 3.200, αδόμητα και δομημένα, βρίσκονται στην Πετρούπολη και τα υπόλοιπα 4.000 σε γειτονικούς μας δήμους. Έχει υποβάλει δε ενστάσεις και διεκδικεί 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι) και 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου.
Η ΜΟΝΗ ΛΑΜΙΑΣ επανέρχεται με εντονότερο και συστηματικότερο τρόπο σε επιδιώξεις και πρακτικές που έχει αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση της δημόσιας και δασικής έκτασης, αλλά στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον των δήμων της δυτικής Αθήνας και συμπολιτών μας, διεκδικώντας ιδιοκτησίες και κοινόχρηστους χώρους.
ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΟΛΩΝ, «Μονής Λαμίας» και ιδιωτών, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Αξίζει να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό αλλά και κατ’ εξοχή πολιτικό. Η απουσία του δημοσίου όλη την προηγούμενη περίοδο είναι προκλητική και σκανδαλώδης και ανάλογη με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αν αναλογιστούμε την απόφαση του 2004, με την οποία το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας παραχώρησε έκταση 262 στρεμμάτων στη Μονή Λαμίας, απόφαση που αναγκάστηκε να ανακαλέσει τελικά το 2008.
ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΦΕΤΩΝ υπέρ του Δημοσίου, με κορυφαία και ιστορικής σημασίας η 64/90 απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών κ. Σανιδά.
ΜΕ ΤΗΝ 64/1990 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ Κου. ΣΑΝΙΔΑ, προέκυπτε ότι η περιοχή ήταν και είναι δάσος ή κατά περίπτωση δασική έκταση και όχι αγρός, όπως αναφέρονταν από τους διεκδικητές. «Κύριος νομεύς και κάτοχος ήταν και είναι το Ελληνικό Δημόσιο στο οποίο περιήλθε ως δασική έκταση δικαιώματι πολέμου μετά την απελευθέρωση εκ του τούρκικου ζυγού και το οποίο δεν απώλεσε μέχρι σήμερα καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω δικαιώματά του» και συνεχίζει…. «τα αναγραφόμενα στα ρηθέντα συμβόλαια όρια είναι εντελώς αόριστα και απροσδιόριστα, διότι δεν έχουν ως βάση αμετακίνητα και ορισμένα φυσικά ή τεχνικά σημεία, ώστε να προσδιορίζεται η θέση του κτήματος κατά τρόπο αναμφισβήτητο».
ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αφορούν:
– στο χαρακτηρισμό ως εθνικού Δρυμού του Ποικίλου Όρους (29-07-2009)
– στην επιστροφή των χρημάτων που είχαν καταβάλει στον Ιερό Ναό πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών για να παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους, βάσει του Δελτίου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε συνεδρίασή της στις 5/9/2007 ενέκρινε την εισηγητική απόφαση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας για «παραίτηση από το δικαίωμα διεκδικήσεων οικοδομημένων εκτάσεων εντός του Δήμου Πετρουπόλεως Αττικής. (8-10-2008)
– να γίνει άμεση δήλωση των διεκδικούμενων δημόσιων εκτάσεων στο εθνικό κτηματολόγιο υπέρ του Δημοσίου (26-09-2008)
– να χαρακτηριστεί το Ποικίλο ως Εθνικός Δρυμός προκειμένου να προστατευτεί από κάθε λογής επίδοξους καταπατητές με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες όλων των όμορων δήμων, όπως επίσης να συγκροτηθεί Επιτροπή που θα ερευνήσει και θα καταγράψει τους τίτλους ιδιοκτησίας στην εν λόγω περιοχή με σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του θέματος μέσα από σχετική νομοθετική ρύθμιση. (28-6-2013) .
Υπενθυμίζω ότι στην τελευταία συνάντηση του Συντονιστικού για το θέμα το οποίο συνήλθε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας και εμού προσωπικά είχαν παρθεί και καταγραφεί τα παρακάτω, που ως γνώμονα έχουν το γεγονός ότι η λύση δε μπορεί παρά να είναι πολιτική.
- Να επανέλθει το ρυμοτομικό της περιοχής της Αγίας Τριάδας στην πρό του 1970 κατάσταση, όπως προκύπτει από την αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ Πετρούπολης, καθώς και από την εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ.
- Να πάρει η κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες ώστε το Δημόσιο ουσιαστικά να διεκδικήσει τα απαράγραπτα δικαιώματά του στην περιοχή, παρέχοντας όλα τα μέσα που χρειάζονται, τεχνικά, και νομοθετικά και νομικά.
- Η Περιφέρεια Αττικής, δια της ΠΕ Δυτικού Τομέα, να συντονίσει όλους του ενδιαφερόμενους, δήμους – φορείς – κατοίκους των περιοχών – προκειμένου να δημοσιοποιηθεί όλο το θέμα στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και στο σύνολο των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Το Ποικίλο Όρος εξάλλου είναι ένας από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της πολύπαθης και υποβαθμισμένης αυτής περιοχής.
- Ο κοινός μας αγώνας για τη διατήρηση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα της περιοχής πρέπει να ενταθεί και να τελεσφορήσει. Η πολυδιάσπαση λειτουργεί ανασταλτικά. Πρόθεση όλων μας πιστεύω ότι είναι η λύση του ζητήματος.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το ενδιαφέρον του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή καθώς και του Γ.Γ του Υπουργείου κ. Πουλάκη, οι οποίοι προκάλεσαν συσκέψεις για τη συνδρομή τους στη λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος.
Ο πιο σημαντικός ρόλος για την οριστική λύση του θέματος είναι αυτός του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι και το μοναδικό που μπορεί να διασφαλίσει – μέσω ΚΕΔ και ΕΤΑΔ – το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.