ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΤΙ;

(Ενημερωτικό άρθρο)

 

   TZOKASΈχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια, όταν η παράταξη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, συμμετέχοντας στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε το πρόγραμμά της ανά χωρικό τομέα.

   Στη δική μας περιοχή, είχαμε αξιολογήσει από τότε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των υποδομών της Δυτικής Αθήνας και ιδιαίτερα την αντιπλημμυρική θωράκιση.

   Τον δεύτερο κιόλας μήνα από την ανάληψη της διοίκησης, πριν ακόμα τακτοποιήσουμε  τα πράγματα μας στο γραφείο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ισχυρότατο φαινόμενο νεροποντής που δημιούργησε εκτεταμένες ζημιές σε όλη την περιοχή και σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

   Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε ένα χρόνο μετά, την ίδια ακριβώς περίοδο, όταν προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα.

   Σήμερα μπαίνουμε στο τρίτο φθινόπωρο της θητείας μας και έχουμε προχωρήσει αρκετά. Αυτά τα δυο χρόνια ήταν αναγκαία για να προχωρήσει ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός της Δυτικής Αθήνας και η υλοποίηση του. Είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς στη χώρα που ζούμε -με τις διοικητικές κωλυσιεργίες που είναι γνωστές σε κάθε πολίτη- δεν ήταν εφικτή η συντόμευση. Σωρεία αγκυλώσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών μας έφερναν διαρκώς πίσω.

   Η απόφασή μας, όμως,  ήταν από την αρχή  σταθερή και δεδομένη: Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας αποτελεί προτεραιότητα, θα καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια και θα κατευθυνθούν σημαντικοί πόροι σε αυτήν.

   Τι κάναμε συγκεκριμένα:

   1. ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

ü      ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ: Στον τομέα του σχεδιασμού συγκροτήσαμε ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος. Είμαστε σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τη Διεύθυνση Δασικών Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να εκπονηθεί μελέτη για να γίνουν υδρονομικά έργα στο Ποικίλο όρος, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής. Τα έργα αυτά θα είναι ικανά να συγκρατήσουν τα νερά.

ü      Ο ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΣ ΚΗΦΙΣΟΣ: Στον ίδιο φιλόδοξο σχεδιασμό εντάσσεται και το συνολικό έργο του Κηφισού, ώστε να αποφευχθεί η υπερχείλιση του, καθώς οι δυνατότητες του είναι πλέον οριακές.

ü      ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: Αντιμετωπίστηκαν τα μεγάλα υπερεπείγοντα προβλήματα της Λεωφόρου Αθηνών, που έπληξαν το Χαϊδάρι στη νεροποντή του Οκτώβρη του 2015 και χρόνιζαν από το 2004.    Στις 30 Αυγούστου 2016 δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η κατασκευή του συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων επί της Λ. Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν κατά το παρελθόν τις περιοχές του Χαϊδαρίου και του Περιστερίου. Ο αγωγός είναι συνολικού μήκους 1486 μέτρων και προϋπολογισμού 9.900.000 ευρώ, στα διοικητικά όρια των Δήμων Χαϊδαρίου και Περιστερίου.

ü      ΚΗΦΙΣΟΣ – ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ: Από την ίδια νεροποντή στις 22 Οκτωβρίου 2015 που παρατηρήθηκε στη βορειοδυτική Αττική προκλήθηκαν πλημμυρικές απορροές με αποδέκτες τα ρέματα Εσχατιάς, Καναπίτσας και τον ποταμό Κηφισό στα ανάντη του Κόκκινου Μύλου. Οι ισχυρότατες αυτές βροχοπτώσεις δημιούργησαν πλημμυρική απορροή στον Κηφισό και εκτεταμένες ζημιές στο τμήμα ανάντη της αναδιευθετημένης κοίτης ( Τρείς Γέφυρες ) μέχρι και την συμβολή του Ρέματος Αχαρνών ( Καναπίτσα ).  Με το έργο  «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΠΟΤΑΜΟ (ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΔΟ Λ. ΚΑΤΣΩΝΗ, ΓΓΥ / ΕΥΔΕ.ΚΥΥ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΚΒΟΛΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ» αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη από την Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών ενόψει της αναμονής των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η στατικότητα της Λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος της οδού Λ. Κατσώνη.

ü      ΕΣΧΑΤΙΑ: Στην Εσχατιά ξεκίνησε άμεσα το έργο με τίτλο: «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΦΛΕΒΑΣ» Αντικείμενο του έργου είναι η αποπεράτωση των υπολειπόμενων  απαιτούμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του ρέματος Εσχατιάς.

ü      ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ: Στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής και συγκεκριμένα επί της οδού Ξάνθου από Φιλιππιάδος έως Φυλλίδος, περιοχή που είχε πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτώβρη του 2014 δημοπρατήθηκε στις 2 Αυγούστου 2016, το έργο με τίτλο: «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ» που πραγματοποιείται στα σύνορα των Δήμων Ιλίου και Περιστερίου.

2. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ:

Δεσμευτήκαμε σε όλους τους Δήμους, καθώς και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς ότι όλες οι μελέτες που αντιμετωπίζουν επί μέρους προβλήματα και βασίζονται στον συνολικό σχεδιασμό που εκπονήσαμε, θα χρηματοδοτούνται  από την Περιφέρεια Αττικής.

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΩΡΙΜΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ.

 Έπειτα από αυτή την κατεύθυνση και μετά την απαραίτητη προετοιμασία που έκαναν οι Δήμοι, λάβαμε μελέτες από τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου και Πετρούπολης και όλες εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν το συντομότερο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ:

ü      ΑΓΩΓΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΠΟΛΗΣ  ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ – 10.500.000 €

ü      ΑΓΩΓΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΚΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ  ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ  – 700.000 €

ü      ΑΓΩΓΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΟΔΩΝ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ – Ρ. ΦΕΡΑΙΟΥ – Μ. ΑΣΙΑΣ – ΜΥΣΤΡΑ – ΔΑΦΝΗΣ – ΑΙΜΙΛΙΑΣ Δ.Δ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ – 981.750,00 €

ü      ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΌ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – 200.000

ü      ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Δ. ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ  5.000.000,00ε

ü      ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΓΕΦΥΡΑ ΟΔΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ – 40.000,00ε

ü      ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΟΔΟΥ ΣΑΡΑΦΗ. 713.400,00 €

ü      ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΕΦΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ. ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

ü      ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ – ΑΙΓΑΛΕΩ 180.000,00 €

ü      ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ – 2.000.000Ε

ü      ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ.

ü      ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΥΘΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΟΔΟΥ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ.

ü       ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ,

3. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ.

Προχώρησε ο καθαρισμός της κοίτης υδατορεμάτων από φερτά υλικά ή άλλα εμπόδια (άρση προσχώσεων) που δυσκολεύουν την ελεύθερη απορροή των υδάτων

   Το τρίτο φθινόπωρο που μας βρίσκει στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα είναι δυστυχώς ένα ακόμη φθινόπωρο φόβου, καθώς δεν έχουν αρθεί ακόμη οι αιτίες που συνετέλεσαν στις προηγούμενες καταστροφές.. Ήδη ο φόβος ξεκίνησε από τις μπόρες του Σεπτεμβρίου.

   Θέλω όμως να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας ότι δεν τους είπαμε ψέματα ούτε τους δώσαμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να κρατήσουμε. Δουλέψαμε με αποφασιστικότητα, αφοσίωση και μεθοδικότητα, κόντρα στις αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις, έτσι ώστε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα σε βάθος και όχι να κάνουμε μπαλώματα.

   Θέλουμε αυτό να είναι το τελευταίο φθινόπωρο φόβου, αλλά το πρώτο φθινόπωρο ελπίδας, ώστε τα φθινόπωρα από εδώ και μπρος η Δυτική Αθήνα να κοιμάται ήσυχη όταν βρέχει.

   ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ.

 

Σπύρος Τζόκας

Αντιπεριφερειάρχης Αττικής

(Δυτικός Τομέας)