Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

parko web

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη  Τζόκα Σπύρου στα εγκαίνια του πρώτου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

   Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στα εγκαίνια του πρώτου «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη κα. Δούρου.

   Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους, όσους εργάστηκαν για την λειτουργία του σημαντικού αυτού πάρκου, που υλοποιεί αυτό που λέμε περιβαλλοντική παιδεία και το οποίο πριν μερικά χρόνια, όχι πολλά, ήταν άγνωστο στα σχολεία και τη νεολαία μας.

   Κυρίες και κύριοι, όπως όλοι καλά γνωρίζετε, η ανακύκλωση βασίζεται κυρίως στην πληθώρα υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.  Η ανακύκλωση συμβάλει  να μην καταλήγουν όλα τα απορρίμματα στις χωματερές. Τα υλικά, όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, ο χάλυβας, οι λαμπτήρες, οι μπαταρίες που μπορούν να κατεργαστούν και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου ξεχωρίζονται, συλλέγονται και αποτελούν πρώτη ύλη για ανακυκλωμένα προϊόντα.

   Τα ζωτικά λοιπόν και περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης είναι τα εξής:

–  Μείωση της χρησιμοποιούμενης καθαρής πρώτης ύλης,

– μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους Χώρους Υγειονομικής Ταφής

–   Νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες επενδύσεων,

–   Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, κατανάλωσης νερού και περιβαλλοντικής μόλυνσης

–    Καινούρια ερεθίσματα για τη νεολαία

–     Τεράστια είναι και τα  περιβαλλοντικά οφέλη από ανακύκλωση.

   Στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα ανακύκλωσης με ειδικό πρόγραμμα για τα σχολεία μας. Το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται πιλοτικά στους Δήμους και τα σχολεία της Αττικής σε συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης.

   Ειδικότερα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή μαθητών και πολιτών, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση καθώς και την τοποθέτηση ειδικών κάδων από χαρτόνι, σε σχολικά κτίρια και σε δημαρχεία.

   Ακολούθως,  τοποθετούνται μεταλλικοί κάδοι 1100 lt (πράσινου χρώματος με κίτρινο καπάκι), στον εξωτερικό χώρο των σχολείων και των δημαρχείων, που θα συλλέγονται με τα ειδικού τύπου απορριμματοφόρα του ΕΔΣΝΑ και θα μεταφέρουν το υλικό προς ανακύκλωση. Το Πρόγραμμα  πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

  Στο πλαίσιο αυτό η σημασία της δημιουργίας του πάρκου που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι τεράστια,  αφού μέσω των εργαστηρίων, των περιβαλλοντικών παιχνιδιών, του παιδότοπου κλπ, γίνεται αυτόματα συνείδηση στα παιδιά η σημαντικότητα  των προγραμμάτων ανακύκλωσης και η συμμετοχή τους σε αυτά, χωρίς να φαίνεται καταναγκαστική ή υποχρεωτική.

   Καλούμαστε συνεπώς όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, αυτοδιοικητικοί  να στηρίξουμε με τη συμμετοχή τη δική μας και των παιδιών τις δραστηριότητες του πάρκου ώστε να αποκομίσουμε όλοι μαζί τα τεράστια οφέλη από τη λειτουργία του.

  Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτός των άλλων, είναι στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της για την επεξεργασία των αποβλήτων στην Αττική.

Σας ευχαριστώ πολύ.