Στο πλαίσιο της 40ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου η Αντιπεριφερειάρχης, Ερμίνα Κυπριανίδου, εισηγήθηκε την έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ζωγράφου για την χρηματοδότηση από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας του έργου «Ανάπλαση πλατείας Σωτ. Ζωγράφου & επεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας σε παρακείμενες οδούς κέντρου Δήμου Ζωγράφου», προϋπολογισμού 578.918,80 €.

Το έργο που θα υλοποιηθεί στην πλατεία Σωτηρίου Ζωγράφου και στις παρακείμενες οδούς Αναστασάκη, Ευθ. Κλάδου και Μπισκίνη στο κέντρο του Δήμου Ζωγράφου είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η πλατεία Σωτ. Ζωγράφου γειτνιάζει με την Πλατεία Γαρδένια, τον Πεζόδρομο της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, τη Λ. Παπάγου και το Δημαρχείο που είναι τα πιο κεντρικά σημεία του Δήμου και από τα οποία διέρχονται καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι και φοιτητές. 

Οι εργασίες που προβλέπονται από την μελέτη του έργου αφορούν στην αποξήλωση της υπάρχουσας πλακόστρωσης της πλατείας αλλά και της ασφάλτου και πεζοδρομίων των περιμετρικών δρόμων και στην κατασκευή νέου δαπέδου πλατείας και νέας επιφάνειας οδοστρωμάτων, την δημιουργία ραμπών για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ενίσχυση της φύτευσης της πλατείας με επί πλέον δένδρα, θάμνους και λουλούδια, την κατασκευή συστήματος αυτόματης άρδευσης, την τοποθέτηση νέων φωτιστικών, πινακίδων, καθισμάτων και κάδων απορριμμάτων και την διαγράμμιση και οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης.

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, Ερμίνα Κυπριανίδου : «Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πλατείας Σ. Ζωγράφου  λόγω της γειτνίασης της με το πάρκο Ειρήνης θα συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου περιπάτου, και αναψυχής αλλά και αποκτά μεγάλη βαρύτητα εν όψει της δημιουργίας της νέας γραμμής 4 του μετρό».