Δήλωση της Ερμίνας Κυπριανίδου:

Τις τελευταίες ημέρες στο Πεδίο του Άρεως που ανήκει στην αρμοδιότητά μας, αλλά σε και άλλους μικρότερους ή μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους της πόλης, βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο μετακινούμενες ομάδες προσφύγων που διέρχονται από την Αθήνα με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το δεδομένο αυτό, αφενός καταδεικνύει τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες εισόδου στην ΕΕ, και αφετέρου τις χρόνιες αδυναμίες ενός κρατικού μηχανισμού που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πολύ περισσότερο που εδώ απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, κινητοποίηση και συνεργασία πολλαπλών επιπέδων της διοίκησης.

Από την πλευρά μας, έχουμε προσπαθήσει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον Δήμο Αθηναίων και ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ώστε να αντιμετωπίζονται τα άμεσα προβλήματα των προσφύγων – ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα υγείας, σίτισης και ενημέρωσης για διαθέσιμες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, αναζητούμε λύσεις ώστε να μην μετατραπεί το Πεδίο του Άρεως σε άτυπο προσφυγικό καταυλισμό, ακατάλληλο καταρχήν για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και προβληματικό για την εικόνα και λειτουργία του πάρκου αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, αλλά και όλους τους Αθηναίους πολίτες – και ιδιαίτερα τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών του Πεδίου του Άρεως: Να αντιμετωπίσουμε τις εκφάνσεις της προσφυγικής κρίσης με ευθύνη και ανθρωπιά, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας και επιβάλει το δίκαιο και οι νόμοι.

Χωρίς στιγματισμό των κυνηγημένων από τους πολέμους και την ανέχεια, αλλά και χωρίς να συμφιλιωνόμαστε με μια αντίληψη που θέλει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης να αποτελεί μια “πίσω αυλή” όπου κρύβουμε τα κοινωνικά προβλήματα.