Η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών παραβρέθηκε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής, στην Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων που έγινε στις 19 Απριλίου, σε κεντρικό κινηματοθέατρο της Αθήνας.
Μετά την εκδήλωση που ήταν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Παρέστησαν πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Α΄και Β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης διπλωμάτες κ.α., μεταξύ των οποίων υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι πρεσβειών και εκπρόσωποι κοινοτήτων.
Στον χαιρετισμό της, η Ερμίνα Κυπριανίδου μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την γενοκτονία σε βάρος ενάμισυ εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 από το Τουρκικό κράτος. Η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του 20ου αιώνα.
Το πρώτο οργανωμένο ολοκαύτωμα της ιστορίας, αποτέλεσμα μιας ιδεολογίας ενός αρχόμενου σκληρού μιλιταριστικού εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.
Είναι γνωστό ότι στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε επιχειρήσεις εξόντωσης και γενοκτονίας στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εις βάρος των γηγενών πληθυσμών. Το εγκληματικό αυτό σχέδιο είχε αποτέλεσμα την αλλοίωση του δημογραφικού χάρτη της περιοχής, ενώ οι λαοί που ζούσαν εκεί είδαν να καταστρέφεται ή να υφαρπάζεται η υλική, πνευματική και πολιτιστική τους κληρονομιά, στα ίδια τα ιστορικά τους εδάφη.
Μέχρι το 2014, 21 χώρες είχαν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και περιφέρειες της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας. Πρόσφατα, τον όρο γενοκτονία χρησιμοποίησε και ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Αρμενίας.
Προχθές, την Τετάρτη 15 Απρίλη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει ρητά τη γενοκτονία, το οποίο όμως η Τουρκία ήδη προανήγγειλε ότι θα αγνοήσει. Αρνούμενη τη Γενοκτονία, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να ενοχοποιήσει ολόκληρο τον τουρκικό λαό, που δεν έχει καμιά ευθύνη για τα όσα διέπραξαν τότε, οι πρόγονοί του.
Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με θερμές φιλικές σχέσεις, σε πολιτικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό, εμπορικό επίπεδο. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Μοιραζόμαστε ένα πνεύμα κοινής ιστορίας, κοινών αξιών και συγγενικής ταυτότητας. Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας το 1991 έχει αναπτυχθεί δε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε διάφορους τομείς και παρατηρείται κάποια δυναμική, αλλά μπορούν πολλά να γίνουν ακόμη ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το δυναμικό της ελληνο-αρμενικής οικονομικής συνεργασίας – ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του τουρισμού.
Ως Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλλουμε για την πολύπλευρη εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας βασιζόμενοι στο ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο και τις κοινές μας αξίες.
Σήμερα όμως ιδιαίτερα, αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης γενοκτονίας του 20 αιώνα, με την ευχή η Ευρώπη να μην ξαναζήσει παρόμοια γεγονότα.”