Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στην εκδήλωση για την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Ναού της Αφαίας Αίγινας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, έλαβε μέρος στη μεγάλη εκδήλωση μνήμης για την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών των αετωμάτων που έγινε την Τρίτη στον χώρο του ναού παρουσία εκατοντάδων μαθητών του νησιού. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Τα αισθήματά μου σήμερα είναι ανάμεικτα, Καταρχήν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, μαζί σας, σ’ αυτό τον υπέροχο ιερό χώρο που ξυπνάει μνήμες αιώνων και υπογραμμίζει την ιστορική διαδρομή του νησιού μας. Δεν μπορώ όμως, ταυτόχρονα να κρύψω τη λύπη μου, γιατί η αφορμή για τη σημερινή εκδήλωση είναι μια αποτρόπαια πράξη, μια ιεροσυλία, η ΚΛΟΠΗ και ΑΡΠΑΓΗ των γλυπτών των αετωμάτων του ναού της Αφαίας, που 200 χρόνια έχουν ξεσπιτωθεί και παρακρατούνται ΠΑΡΑΝΟΜΑ, κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου και πολιτισμού στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Είμαστε σήμερα εδώ, μαζί, για να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την απαράδεκτη ΚΛΟΠΗ και ΑΡΠΑΓΗ. Είμαστε σήμερα εδώ, για να διατρανώσουμε την πεποίθηση και την αμετάκλητη απόφασή μας να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ με κάθε τρόπο την επιστροφή των αρχαίων μνημείων μας, που είναι η δική μας κληρονομιά, το δικό μας πολιτιστικό αποτύπωμα, η δική μας ΨΥΧΗ, το δικό μας σώμα και πνεύμα…

Οι «Αιγινήτες» πρέπει να κάνουν όσο το δυνατόν συντομότερα το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής, να γυρίσουν στο σπίτι τους, να επανενωθούν με το προγονικό χώμα της Αίγινας και η σημερινή μας εκδήλωση πρέπει να είναι μόνο η Αρχή, η αφετηρία, το εναρκτήριο λάκτισμα σε έναν αγώνα διαρκείας που θα λάβει τέλος μόνο όταν… αποφυλακιστούν οι «Αιγινήτες» από το χρυσό Γερμανικό κλουβί τους και επιστρέψουν στη μητέρα – πατρίδα.

Και πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι αυτό μπορεί να γίνει και θα γίνει με το δικό μας συντονισμένο αγώνα και εμείς και τα παιδιά μας θα είμαστε στην προκυμαία της Αίγινας για να τους υποδεχθούμε με αγάπη, με σεβασμό και με μια συγγνώμη εκ μέρους των προγόνων μας γιατί, τότε, δεν καταφέραμε να εμποδίσουμε την απαγωγή τους…

Μέχρι τότε όμως και παράλληλα με αυτόν τον αγώνα, εμείς οφείλουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για αυτήν την οφειλόμενη υποδοχή των «Αιγινητών»…

Και αυτό θα το κάνουμε στην πράξη, αναβαθμίζοντας το Ναό, αναδεικνύοντάς τον, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα του δώσουν τη θέση που του ανήκει στο σύγχρονο τοπίο των ζωντανών και μεγάλων μνημείων της χώρας…

Πλέον βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και τον φωτισμό ανάδειξης του Ναού της Αφαίας και του Ελλανίου Διός. Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στην προτεραία μορφή της έχει στηρίξει αποφασιστικά τη μελέτη για αυτό το έργο, διαθέτοντας σημαντική πίστωση.

Τώρα που είμαστε στα τελευταία βήματα, μπορώ από εδώ να πω ότι θα ξαναβοηθήσουμε, θα είμαστε δίπλα σας για να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και να πάμε γρήγορα στο έργο και πιστεύω ότι μέσα στο 2011 θα έχουμε ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

Θα το προτείνουμε σε επιχειρησιακό πρόγραμμα και πιστεύω ότι θα περάσει, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι έργο ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και τεράστιας αξίας. Για εμάς ο Ναός της Αφαίας, είναι η ΑΚΡΟΠΟΛΗ της Αίγινας και του Σαρωνικού. Αλλά και στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η χρηματοδοτική διέξοδος, θα εισηγηθώ την ένταξή του στα έργα της Ενότητας ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, γιατί είναι έργο ανεκτίμητης σημασίας.

Με το Ναό της Αφαίας, το Ναό Ελλανίου Διός και το Μουσείο Καπράλου που προετοιμάζουμε, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΞΟ στην Αίγινα, μια διαδρομή πολιτισμού που θα δώσει νέο περιεχόμενο και ανάπτυξη στο νησί.

Προσθέτω εδώ ότι ήδη ολοκληρώθηκε ο δρόμος από την Αίγινα ως τον Ναό, ενώ έρχονται μεγάλα έργα υποδομών, με τον κυματοθραύστη του λιμανιού, με το έργο επέκτασης του λιμένα Πέρδικας, με το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης και με τον υποθαλάσσιο του οποίου η ΜΠΕ πέρασε με εισήγησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο…

Έτσι μπορούμε μαζί, να αλλάξουμε την Αίγινα και θα την αλλάξουμε με έργα πνοής, με έργα υποδομών που θα εκτοξεύσουν το τουριστικό προϊόν και με έργα πολιτισμού.

Γιατί ανάπτυξη και πολιτισμός, πάνε μαζί και όχι χώρια. Πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη είναι ασώματος κεφαλή και Ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό είναι Ακέφαλο Σώμα…

Αυτό εμείς το γνωρίζουμε, γι’ αυτό θέλουμε να υπηρετήσουμε και τα δύο ισόρροπα, για ένα νέο ελπιδοφόρο αύριο του νησιού, για τα παιδιά της Αίγινας, για τα οποία αξίζει να κάνουμε τα πάντα. Γι’ αυτά τα παιδιά της Αίγινας είμαστε σήμερα εδώ, για τους αγαπημένους μας «Αιγινήτες» που είναι παρά τη θέλησή τους στην αφιλόξενη ξενιτιά.

Τους λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να ξανασυναντηθούμε στην πατρική γη. Και δίνουμε ΟΡΚΟ ΤΙΜΗΣ ότι θα κάνουμε τα πάντα για την ελευθερία τους, και ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εγώ σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»