Σχετικά με την άδεια χρήσης θαλασσινού νερού που δόθηκε για 10 χρόνια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τη λειτουργία μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Λιγέα Αίγινας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως όλοι γνωρίζουν, με προσωπική μου παρέμβαση και εισήγηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την υπ. αριθμ. 213/2012 απόφασή του, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας έκτασης 10 στρεμμάτων και ετήσιας δυναμικότητας 120 τόνων, στη θέση Λιγέα της Αίγινας, για τον πρόσθετο λόγο ότι εκεί πρόκειται να λειτουργήσει η εγκατάσταση της μονάδας Βιολογικού καθαρισμού της Αίγινας.

Τώρα, εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα, μαθαίνουμε ότι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει εκδοθεί η σχετική ΑΕΠΟ και χορηγήθηκε άδεια χρήσης θαλασσινού νερού, -παρά την αρνητική μας γνωμοδότηση- και, άρα, πρόκειται να λειτουργήσει στην Αίγινα η πρώτη μεγάλη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας!

Πιστεύω ότι μια τέτοια απόφαση είναι επί της ουσίας αυθαίρετη, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράστηκε καθαρά και ομόφωνα, τόσο από τον Δήμο Αίγινας όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Θεωρώ ότι στην Αίγινα δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει ΚΑΜΙΑ μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών και να γίνει τώρα ότι αποφύγαμε επί δεκαετίες.

Τουριστική ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες δεν πάνε μαζί, ιδιαίτερα στον Αργοσαρωνικό, και αυτό οφείλουν έστω και τώρα να το κατανοήσουν οι υπεύθυνοι και να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους, σεβόμενοι τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες που πιστά ακολουθήθηκαν».