Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα Αγροτικά, παρουσία του υπουργού και της υφυπουργού του ΥΠΑΤ

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα Αγροτικά ζητήματα και το «καλάθι της Αττικής», παρενέβη παρουσιάζοντας στον υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη και την υφυπουργό κ. Μιλένα Αποστολάκη συγκεκριμένες επισημάνσεις και προτάσεις, ζητώντας μια καλύτερη συνεργασία επ’ ωφελεία των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των καλλιεργητών των νησιών.

Στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

« Κύριε υπουργέ,

Θεωρώ πολυσήμαντη την παρουσία σας σήμερα εδώ, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε ξεστρατίσει από τον βασικό πυρήνα των ιδεών σας, όπως άλλοι, γιατί καταδεικνύει στην πράξη ότι πιστεύετε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, για τον οποίο έχετε διαχρονικά παλέψει, έχετε καταθέσει προτάσεις και έχετε εφαρμόσει πολιτικές.

Η σημερινή σας παρουσία, αποτελεί για μας ενθαρρυντικό στοιχείο και απόδειξη ότι μπορούμε να πορευθούμε μαζί, για την επίτευξη κοινών στόχων, μέσα από τη διαφορετικότητά μας, αλλά στην ίδια όχθη τελικά, για να αλλάξουμε τα πράγματα επ’ ωφελεία των ανθρώπων που δουλεύουν στη γη, σέβονται τη γη που πατούν, και επιμένουν κόντρα στην ισοπέδωση να μένουν στις μικρές τους πατρίδες, φυλώντας Θερμοπύλες.

Θέτω υπόψη σας βασικά ζητήματα που μας απασχολούν, καθώς στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Αττικής, υπάρχουν, ευτυχώς, ακόμα δράσεις και άνθρωποι που θέλουν να τους στηρίξουμε.

 

Γεωργική παραγωγή

 

Στην Αττική και ιδιαίτερα στα νησιά της, έχουμε σημαντική δραστηριότητα, κάτι που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό, πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει…

Έχουμε Εσπεριδοειδή, Ελιές, Ανθοκομία, Αμπελοκαλλιέργεια, Δενδρώδεις καλλιέργειες, Μελισσοκομία, Αιγοπρόβατα και Βοειδή και παντού απαιτούνται σχέδια βελτίωσης.

  • Θέλουμε να υπάρχει άμεση ενημέρωση με ίδρυση HELPDESK όπως στον ΟΠΑΑΧ.
  • Μείωση ιδίας συμμετοχής των αγροτών.
  • Δεν έχουν βγει ακόμη οι προδιαγραφές για τις μελέτες άρδευσης, τα δίκτυα μετεωρολογικών προειδοποιήσεων, μελέτες σχεδιασμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και οι ημερομηνίες λήγουν 31 Μαΐου.
  • Οι νέοι αγρότες του 2009, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν κάποιες δράσεις στην εκμετάλλευσή τους με το σκεπτικό ότι θα έπαιρναν 40.000 € επιδότηση, αλλά τελικά πήραν ΜΌΝΟ 20.000 €. Όμως έχουν δεσμευτεί. Ζητάμε να αλλάξει αυτό, να μπορούν να κάνουν μικρότερη επένδυση στο ίδιο αντικείμενο και όχι υποχρεωτικά να αλλάξουν κατεύθυνση.

Εσπεριδοειδή

 

  • Ζητάμε να αρχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα πιστοποίησης. Ο νόμος έχει ψηφισθεί, αλλά δεν έχει αρχίσει η στελέχωση με επιστήμονες, υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να γίνει άμεση εκπόνηση μελέτης από το Υπουργείο, ζωνών καλλιέργειας εσπεριδοειδών, ανάλογα με το έδαφος και το κλίμα της κάθε ζώνης, ώστε να ενημερώνονται και να καθοδηγούνται και από τις δικές μας υπηρεσίες οι αγρότες που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών με ποικιλίες εμπορεύσιμες σε περιόδους έλλειψης της αγοράς.
  • Μείωση ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
  • Έλεγχος παράνομων φυτοφαρμάκων που εισάγονται κυρίως από Τουρκία και Βουλγαρία και είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Βιολογική γεωργία

 

  • Θέλουμε επανέναρξη γεωργικών προγραμμάτων, η πλειονότητα των οποίων έχει σταματήσει από το 2006, με τα οποία υπήρχε η δυνατότητα αναπροσανατολισμού και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και παροχή κινήτρων για την παραμονή των νέων στη γεωργία. Πιο συγκεκριμένα, πρόγραμμα μετατροπής των συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές που έχει σταματήσει από το 2006.
  • Άμεση έναρξη στα προγράμματα χρηματοδότησης μικρών μονάδων μεταποίησης βιολογικών προϊόντων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
  • Τεράστιας σημασίας είναι και η επέκταση του προγράμματος απονιτροποίησης διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα νερά και στα εδάφη.

Εκπαίδευση

 

  • Οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας και εκτροφής ζώων επιβάλλουν τη συνεχή ενημέρωση των γεωπόνων και κτηνιάτρων σε αυτές και θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Προτείνουμε τη δημιουργία Βιβλιοθήκης ψηφιακών φωτογραφιών στο Υπουργείο, όπου θα υπάρχουν όλες οι ασθένειες και οι εχθροί των καλλιεργειών ή Help Desk στο Μπενάκειο Ίδρυμα.
  • Θέλουμε επίσης να ασχοληθείτε με το λεμονοδάσος που μαραζώνει. Να ενταχθεί σε πρόγραμμα, να σωθεί και να αναπτυχθεί, να έχουμε εκεί μια οργανωμένη επισκεψιμότητα; Γιατί είναι μοναδικό στο είδος του…

BRAND NAME

 

Η Αίγινα έχει το μοναδικό φιστίκι και ένα ισχυρό BRANDNAME και θέλουμε να το στηρίξουμε αποφασιστικά. Θέλουμε να εξετάσετε θετικά την δυνατότητα να θέσετε υπό την αιγίδα σας και να ενισχύσετε το ετήσιο Φεστιβάλ, μια πρωτοποριακή διοργάνωση που προσπαθεί να χτίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το προϊόν. Να μας υποδείξετε επίσης τρόπους και δρόμους εξωστρέφειας για να βγει παραέξω δυναμικά, κατά το πρότυπο της ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ.

Να δούμε τι θα γίνει επιτέλους με τις κρατικές εκτάσεις και πως θα τις δώσουμε σε ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Η στήριξη αυτή, ισχύει και για το μέλι Κυθήρων, το μέλι και το ελαιόλαδο Τροιζηνίας, σημαντικά προϊόντα ποιότητας – και πιστεύω ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ανθοκομία

Κάποτε η Τροιζηνία είχε το 50% της αγοράς, Σήμερα το 15%. Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τα ακριβά καύσιμα. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι χρειάζονται νέους καλούς σπόρους, καινούργιες ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ και προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για την Τομάτα. Σήμερα οι δικοί μας σπόροι έχουν χαθεί και αυτό είναι εγκληματικό. Οι σπόροι έρχονται και αυτοί απέξω και είναι κρίμα…

Κτηνοτροφία

Μεγάλο ζήτημα είναι οι Χρήσεις γης. Οι κτηνοτροφικές Ζώνες. Οι Κτηνοτρόφοι χρειάζονται σωστές εκτάσεις και το κράτος οφείλει να τις δώσει – αλλά το κράτος ξέρει τι έχει; Μάλλον όχι…

  • Στις ζωοτροφές οι τιμές έχουν απογειωθεί. Απαιτείται έλεγχος στην αισχροκέρδεια.
  • Μέγα θέμα τα Σφαγεία, ιδιαίτερα όταν τα νησιά είναι τουριστικός προορισμός επιπέδου.
  • Δείτε το μείζον ζήτημα της διακίνησης ζώων από γειτονικές χώρες και της «Ελληνοποίησής τους» με διάτρητες διαδικασίες, ουσιαστικά από ένα οργανωμένο κύκλωμα απάτης.
  • Εξετάστε την δυνατότητα να επανέλθει στο ΥΠΑΤ ο ΕΦΕΤ και να αποδοθούν αρμοδιότητες ελέγχου στην Περιφέρεια.

Πιστεύω -και είμαι βέβαιος ότι το πιστεύουν όλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εσείς-, πως είναι η ώρα της αλήθειας. Οφείλουμε όλοι να κοιταχτούμε στα μάτια,

να κινηθούμε στο φως, και αφού ζούμε στον ίδιο τόπο και έχουμε τα ίδια προβλήματα, να μιλήσουμε επιτέλους την ίδια γλώσσα, και με έργο να πάμε μπροστά, όπως πιστεύουμε εμείς, παραμερίζοντας το ΕΓΩ και προτάσσοντας το ΕΜΕΙΣ».