«Χρηματοδότηση της κατασκευής των συλλεκτήρων ομβρίων στη Σαλαμίνα»

Με την απόφαση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού με αρ. πρωτ. 1459, 29/8/12, με κωδικό MIS 383618 χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής το μεγάλο έργο της κατασκευής των συλλεκτήρων Ομβρίων στη Σαλαμίνα και ξεκινούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Νήσων.

Ο προϋπολογισμός του έργου μαζί με τις δαπάνες αρχαιολογίας και μετακίνησης των δικτύων, ανέρχεται σε 21.824.000 ευρώ και αντικείμενό του είναι η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της αποχέτευσης ομβρίων στη περιοχή του Δήμου Σαλαμίνας. Με το έργο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της Λεωφόρου Φανερωμένης και της περί αυτήν περιοχής, της περιοχής περί το Δημαρχείο (Λεωφόρος Αιαντείου, Ζωοδόχου Πηγής έως Γ. Παπανδρέου) και της περιοχής Παλουκίων. Επειδή το έργο λόγω των χρονικών περιθωρίων που τίθενται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί μέχρι 31/12/2015, αποφασίστηκε να γίνει με τα παρακάτω τρία συγκεκριμένα υποέργα:

  1. Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στην περιοχή Σαλαμίνας

Προϋπολογισμός:10.600.000 ευρώ

Κατασκευή του Κεντρικού συλλεκτήρα ομβρίων και των συμβαλλόντων σε αυτών, στο Δήμο Σαλαμίνας. Το συνολικό μήκος των κυρίων αγωγών ομβρίων είναι περί τα 2.510 μέτρων. Οι αγωγοί αυτοί προβλέπονται για την αποχέτευση των ομβρίων που κατακλύζουν την παράκτια ζώνη της περιοχής δυτικά του όρμου της Σαλαμίνας, όπως αυτή έχει τελικά διαμορφωθεί (έργα επιχωματώσεων, κλπ.). Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν επεμβάσεις είναι οι κάτωθι:

Παραλιακή, Λεωφόρος Αιαντείου, Ζωοδόχου Πηγής έως Γ. Παπανδρέου, Αγίας Κυριακής (μεταξύ Θερμοπυλών και Ζωοδόχου Πηγής), Γ. Παπανδρέου, Ευριπίδου, Γ. Μπεγνή, Αρετής, στο Δήμο Σαλαμίνας.

  1. Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στην περιοχή οδού Φανερωμένης.

Προϋπολογισμός: 1.940.000 ευρώ

Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στη Λεωφόρο Φανερωμένης, συνολικού μήκους 1.175 μέτρων, καθώς και τοπικών αγωγών για την αποχέτευση των ομβρίων που κατακλύζουν την παράκτια ζώνη του τμήματος της πόλης της Σαλαμίνας νοτίως της οδού Φανερωμένης, συνολικού μήκους 330 μ. περίπου. Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν επεμβάσεις είναι η Λεωφόρος Φανερωμένης της Νήσου Σαλαμίνας και η παράκτια ζώνη του τμήματος της πόλης της Σαλαμίνας νοτίως της οδού Φανερωμένης.

  1. Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στις περιοχές Παλουκίων

Προϋπολογισμός: 7.300.000

Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στην περιοχή των Παλουκίων, στο τμήμα μεταξύ Ναυστάθμου και Αμπελακίων. Το συνολικό μήκος των κυρίων αγωγών ομβρίων στην περιοχή Παλουκίων είναι περί τα 3.785 μέτρων. Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν επεμβάσεις είναι: Παλούκια επί των οδών Σαλαμίνος-Παλουκίων, Αλαμάνας μεταξύ της οδού Άνδρου και της Λεωφ. Σαλαμίνος-Παλουκίων, Μιαούλη μεταξύ των οδών Γ. Παπανδρέου και Λεωφ.. Σαλαμίνος-Παλουκίων, Θέμιδας μεταξύ των οδών Κέκροπος και Αμπελακίων, Μεθώνης, Αγ. Βαρβάρας, Λεωφ. Σαλαμίνας-Αμπελακίων μεταξύ των οδών Αγ. Λαυρεντίου και Αμπελακίων, Παπαφλέσσα μεταξύ των οδών Αμπελακίων και Σαλαμινομάχων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατασκευή των αγωγών ομβρίων της Σαλαμίνας ήταν από την αρχή της θητείας μας βασική προτεραιότητα και με την απόφαση της χρηματοδότησης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός πλέον ξεκινάμε το μεγάλο αυτό έργο για να πάψει να πνίγεται με την πρώτη νεροποντή ο κόσμος και να αποκτήσει σύγχρονη εικόνα το νησί. Η Σαλαμίνα δεν θα παραλύει πια και δεν θα πλημμυρίζει σε κάθε βροχόπτωση. Είναι ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών και λύνει προβλήματα δεκαετιών που δημιούργησε η άναρχη δόμηση και η ελλιπής οργάνωση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων. Με το έργο αυτό αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα καιδιασφαλίζεται η ασφαλής απορροή των υδάτων. Είναι ένα έργο ζωής για τη Σαλαμίνα και αποδεικνύει τη βούλησή μας είναι να υλοποιήσουμε έργα ουσίας και δράσεις αιχμής, που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών με το βλέμμα στραμμένο στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειά μας και τα στελέχη της τεχνικής μας υπηρεσίας που κατέβαλαν άοκνες πολύμηνες προσπάθειες. Το δήμαρχο Σαλαμίνας Γιάννη Τσαβαρή, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, που μας εμπιστεύθηκαν την προώθηση και την εκτέλεση ενός έργου που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής στη Σαλαμίνα».