Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων, έγινε η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πειραιά και των Νησιών, με θέμα την παρουσίαση του απολογισμού δράσεων 2016-2017 της Π.Ε. Νήσων καθώς και τον προγραμματισμό των έργων και στόχων της νέας χρονιάς.

Μετά την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετέφερε τις ευχές της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου και έκανε μία σύντομη αναφορά στις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής που αφορούν στις κοινωνικές δομές, την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την αντιμετώπιση  της  φτώχειας  και  του  κοινωνικού αποκλεισμού. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια έχει διαθέσει πάνω από 60 εκ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηπέρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που ολοκληρώθηκαν, σε αυτά που πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται να γίνουν σε κάθε νησί ξεχωριστά και αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των υποδομών με το κεφαλαιώδους σημασίας έργο του υποθαλάσσιου αγωγού εφοδιασμού της Αίγινας με νερό ΕΥΔΑΠ η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε αυτές τις μέρες, την αντιπλημμυρική θωράκιση (καθαρισμός ρεμάτων πρ. 2.000.000€/τριετία), το οδικό δίκτυο, τα λιμενικά, την ύδρευση-αποχέτευση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και την αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος  και την βελτίωση και ενίσχυση της Πρωτογενούς Παραγωγής.

Τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες των νησιών της Αττικής από τον Τουρισμό και την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους, της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και του πλούσιου πολιτιστικού αποτυπώματος τους και αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού καθώς και την ανάγκη χάραξης ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις.

Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της ΠΕ Νήσων και τόνισε ότι στο επίκεντρο της Περιφέρειας είναι πάντα ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Κεντρικό όραμα της Π.Ε. Νήσων είναι η ποσοτική και ποιοτική επάρκεια νερού με συγκεκριμένο προγραμματισμό, η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και η ανάσχεση του φαινομένου της ερημοποίησης των νησιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποδεχθεί την πρόταση του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για την κλιματική αλλαγή στα Αντικύθηρα.

Για τους λόγους αυτούς πέραν των προβλεπόμενων από τον Καλλικράτη υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων μας, αναλαμβάνουμε επιπλέον δράσεις και ενέργειες. Σκοπός της συνεχούς ενασχόλησης με προβλήματα και πέραν των ρητά προσδιορισμένων αρμοδιοτήτων μας είναι η παραγωγή εκείνου του έργου και αποτελέσματος, που αναμένουν οι πολίτες της Π.Ε. Νήσων, που μας εμπιστεύτηκαν.

Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε «σπείρει» στοχευμένα, ωριμάζοντας μελέτες και ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ να ΘΕΡΙΣΟΥΜΕ τα επόμενα χρόνια.