Προς την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Πόρου και της πόλης του Γαλατά, σας γνωρίζουμε τα εξής:
– Η κακή κατάσταση του δικτύου και των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ οφείλεται σε κακοτεχνίες και παντελή έλλειψη συντήρησης. (Συγκεκριμένα από το 2010 έως και σήμερα, ουδέποτε υπήρξε ανάθεση παροχής υπηρεσίας συντήρησης, ως όφειλε ο Δήμος Πόρου να πράττει κατ’ έτος, με αποτέλεσμα την κλιμακωτή επιβάρυνση του).
– Στους προϋπολογισμούς της Περιφέρειας Αττικής υπήρχαν διάφορα δεσμευμένα ποσά για αποσπασματικά έργα. Με την ανάληψη της νέας Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων Αττικής, ως γνωρίζων τα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Πόρου από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατόπιν αλλεπάλληλων συσκέψεων προσπάθησε να βάλει μία τάξη στην χαοτική αυτή κατάσταση.
– Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι Βιολογικοί Καθαρισμοί, η λειτουργία και η συντήρηση αυτών είναι αρμοδιότητας και ευθύνης των κατά τόπους Δήμων. Παρ’ όλα αυτά, ο Αντιπεριφερειάρχης «κάθισε στο σκαμνί» επί 7 ώρες μαζί με τον προκάτοχό του Δημήτρη Κατσικάρη γιατί δεν αποκατέστησε τα προβλήματα από τον 1ο μήνα που ανέλαβε τα καθήκοντά του!!!!!!
– Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηπέρος εισηγήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και εν συνέχεια στα Περιφερειακά Συμβούλια την πραγματοποίηση στοχευμένων έργων και δέσμευση συγκεκριμένων ποσών, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το τεράστιο πρόβλημα της λειτουργίας όλου του συστήματος του ΒΙΟΚΑ του Πόρου το οποίο ταλαιπωρεί κατοίκους και επισκέπτες και δυσφημεί το νησί διαχρονικά.
Έτσι, μετά από 4 χρόνια, είμαστε επιτέλους στην ευχάριστη θέση να γίνουμε μάρτυρες της έναρξης των εργασιών της αντικατάστασης και επέκτασης του Δικτύου Βιολογικού Καθαρισμού στη Σφαιρία. Η επέκταση δε του δικτύου μέχρι το Σιρόκο γίνεται κατόπιν πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη. Είναι γνωστό ότι το δίκτυο δεν λειτουργεί στην περιοχή της Πούντας, από τον Ευαγγελισμό και πέρα.
Από εδώ και στο εξής τα στοχευμένα έργα για τις μελέτες των οποίων έχει δεσμευτεί από την Περιφέρεια Αττικής το συνολικό ποσό της τάξεως των 270.000€, περιλαμβάνουν την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του ΒΙΟΚΑ, αλλά και στη Σφαιρία με τον διαχωρισμό των ομβρίων και ακαθάρτων του υπάρχοντος παντορροϊκού συστήματος.
Στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και της προεκλογικής δέσμευσης της Περιφέρειας και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής για την επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Νομοθεσίας (ΚΥΑ 170766, ΦΕΚ Β΄/69/22-01-2016), με υποχρέωση εφαρμογής από 1/1/2020, προγραμματίστηκε μεταξύ των άλλων η χρηματοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του Κ.Ε.Λ. Πόρου-Γαλατά.
Πάγια πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου είναι η επαναχρησιμοποίηση του υδάτινου προϊόντος της τριτοβάθμιας επεξεργασίας για την κάλυψη οικιακών και αρδευτικών αναγκών ως ανταποδοτικού αγαθού στους κατοίκους και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Το σημαντικότερο των πλεονεκτημάτων αυτής της μεθόδου είναι ότι:
– Εξασφαλίζεται ένας υδάτινος πόρος σταθερός και ανεξάρτητος από τις κλιματικές συνθήκες, ο οποίος μέχρι τώρα χανόταν. Το θέμα είναι κορυφαίο, ιδιαίτερα για τα νησιά μας, την περίοδο αυτή της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε.