Το Σάββατο 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Τροιζήνα οι εκδηλώσεις για την 190η επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 που συνδιοργάνωσαν ο Δ. Τροιζηνίας-Μεθάνων, ο Σύλλογος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροιζήνας και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγ. Γεωργίου Τροιζηνίας. Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του χωριού.

Ο κ. Χατζηπέρος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένας Δούρου και συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Κώστα Καραγιάννη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, καθώς και όλους τους συντελεστές και εθελοντές για την άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων. Τόνισε δε στο χαιρετισμό του ότι οι πρόγονοι μας πριν από 190 χρόνια στον ιερό αυτό χώρο πήραν αποφάσεις που σηματοδότησαν την πορεία της Νεώτερης Ιστορίας της πατρίδας μας. Οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τις φλόγες, την στάχτη του πολέμου και του διχασμού, μέσα σε ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον, ομονοούντες όπως ελάχιστες φορές, πήραν τις πιο σημαντικές αποφάσεις:

  • Συνέταξαν το πιο προοδευτικό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο ΠΡΩΤΟ Σύνταγμα της Ελλάδας, με φιλελεύθερη οπτική και λειτουργική αρτιότητα -τη βάση της 1ης Ελληνικής Δημοκρατίας…σε μια εποχή όπου μεσουρανούσε η μοναρχία κι η φεουδαρχία στην Ευρώπη! Το Σύνταγμα αυτό πέραν της ισονομίας, ισοπολιτείας, ανεξιθρησκίας, λαϊκής κυριαρχίας, κλπ. περιελάμβανε και τη «ΜΗ επαγγελματοποίηση» των πολιτικών. Απετέλεσε δε τη βάση των Συνταγμάτων και πολλών άλλων χωρών.
  • Έκαναν την άριστη επιλογή, όπως απεδείχθη, του Πρώτου Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τέθηκαν από τον ξένο παράγοντα. Ο Πρώτος Κυβερνήτης είχε όραμα για την οργάνωση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους το οποίο είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρο. Χαρακτηριστικά δε τα λόγια του: «Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα Δημόσια Χρήματα ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.» Ο Ι. Καποδίστριας προσπάθησε να οργανώσει και να βοηθήσει την πρωτογενή παραγωγή, που είναι ζητούμενο και σήμερα, έφτιαξε σχολεία, βελτίωσε τις υποδομές, οργάνωσε τον πρώτο Τακτικό Στρατό, έφτιαξε τον πρώτο Ναύσταθμο του ελεύθερου Ελληνικού κράτους στον Πόρο και πολλά άλλα.
  • Επέλεξαν και όρκισαν Αρχιστράτηγο και Ναύαρχο.

Η απόφασή να ορίσει τον Καποδίστρια ως κυβερνήτη και να αναθέσει την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων στους Τσωρτς και Κόχραν, έδειχνε ότι οι Έλληνες είχαν συνειδητοποιήσει την ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής κρατικής υπόστασης αλλά και τον εξευρωπαϊσμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Επανάστασης, ώστε να την καταστήσουν ευκολότερα αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις».

  • Επέλεξαν και όρκισαν προσωρινή κυβέρνηση και καθόρισαν σαν έδρα της κυβέρνησης το Ναύπλιο.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων δήλωσε ότι η σύμπνοια, η ομόνοια και η ομοψυχία των Ελλήνων είναι το ζητούμενο στοιχείο για να πάει η πατρίδα μπροστά. Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Πέραν από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς τους αγωνιστές αυτούς, πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από το φωτεινό τους παράδειγμα, που καθόρισε την μετέπειτα πορεία της Ελλάδας και συμπληρώθηκε με το κίνημα της 3ης Σεπτέμβρη 1843 με επικεφαλή τον Ι. Μακρυγιάννη με σκοπό την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα.