Στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χθες 2 Απριλίου, με θέμα τις νέες προτάσεις της ΟΛΠ ΑΕ – COSCOσχετικά με το MasterPlanτου λιμανιού του Πειραιά, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν, επίσης, η Δήμαρχος Σαλαμίνας κα Ισιδώρα Παπαθανασίου-Νάννου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Σαλαμίνας κος Κωνσταντίνος Μαριδάκης και ο Σαλαμίνιος κος Πέτρος Ευσταθίου.

Κατά την παρέμβασή του, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι μεταξύ των πάγιων θέσεων της Περιφέρειας Αττικής παραμένει η Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συνεπώς, δεν έχει νόημα η επιβολή όρων δόμησης αφού με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/Α1/Φ26/125027/5240/23.12.2011 απόφαση (η οποία εκδόθηκε κατόπιν της από 18.10.2011 ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), ο αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας χαρακτηρίστηκε Ζώνη Α, ως «αδόμητη απολύτου προστασίας» και τυγχάνει συνταγματικής προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της Χερσονήσου.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα της απομάκρυνσης των υφιστάμενων ναυπηγείων και ναυαγίων.

Ο κ. Χατζηπέρος παρέδωσε ενυπόγραφο υπόμνημα των θέσεων του, το οποίο συνυπέγραψε η Δήμαρχος ταυτιζόμενη απόλυτα, κατά την τοποθέτησή της.

Το ΚΑΣ τάσσεται υπέρ των θέσεων της Περιφέρειας Αττικής απορρίπτοντας κάθε είδος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

σαλαμινα κυνοσουρα.jpg JPG 78,16 KB18/08/21 07:45:22