Στις Σπέτσες παραβρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, όπου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αρμάτας 2018, οι οποίες πραγματοποιηθήκαν με μεγάλη επιτυχία και την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων παραβρέθηκε στις δοξολογίες που τελέστησαν στην Παναγία την Αρμάτα το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου και στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ηρωικού μπουρλιοτιέρη Κοσμά Μπαρμπάτση καθώς και στους Σπετσιώτες Ναυμάχους.

Ο κ. Χατζηπέρος συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Λυράκη, τους Αντιδημάρχους κ. Παρασκευή Στόφυλα και κ. Παναγιώτη Πάνου και τους συντελεστές για την μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων. Δήλωσε δε ότι οι Αγωνιστές σαν τον Κοσμά Μπαρμπάτση αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ο Κοσμάς Μπαρμπάτσης με την απαράμιλλη τόλμη και πρωτοβουλία του κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα της Ναυμαχίας στο Στενό των Σπετσών και να τρέψει σε φυγή και άτακτη υποχώρηση τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Η νίκη αυτή είχε μεγάλη και αποφασιστική σημασία για την έκβαση του Αγώνα, γιατί απέτρεψε τον στόλο των Τούρκων και των συμμάχων τους να ανεφοδιάσουν το πολιορκημένο Ναύπλιο, αποδυναμώνοντας τους έτσι και στις χερσαίες μάχες.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, εκείνης της Ιστορικής ημέρας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.