Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες, κατά την 35η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου για το έργο «Βελτίωση βατότητας, διάνοιξη και τσιμεντόστρωση περιφερειακού δρόμου Ποταμού της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων».

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και ο προϋπολογισμός για την εκτέλεσή του, ανέρχεται στο  ποσό των 285.000,00 €  (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%).

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των τεχνικών υποδομών του νησιού των Αντικυθήρων και συγκεκριμένα η βελτίωση του υπάρχοντος περιφερειακού δρόμου, μήκους 1.060μ., του οικισμού «Ποταμός».

Επειδή το έργο βρίσκεται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, αλλά και σε αρχαιολογικό χώρο, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Η εκτέλεση του έργου είναι επιβεβλημένη, προκειμένου αφενός να  καταστεί ασφαλέστερη η μετακίνηση των διερχομένων οχημάτων και αφετέρου να μειωθεί η όχληση από την κυκλοφορία των οχημάτων στον οικισμό.  Ένα αίτημα των κατοίκων, των Απανταχού Αντικυθηρίων, αλλά και των επισκεπτών, γίνεται πραγματικότητα.

Το ακριτικό νησί των Αντικυθήρων βαίνει προς ερήμωση γι’ αυτό και η Περιφέρεια Αττικής μεριμνά διαρκώς προς την ανάσχεση αυτού του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει ξεκινήσει η δημιουργία και λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή στο νησί των Αντικυθήρων, μοναδικό για την Ανατολική Μεσόγειο. Με τη δημιουργία του κέντρου αυτού τα Αντικύθηρα θα καταστούν σημείο αναφοράς, όχι μόνο για το διάσημο Ναυάγιο και τον περίφημο μηχανισμό αλλά και για την Επιστημονική Κοινότητα με ότι αυτό συνεπάγεται τοπικά, αλλά και για την εξυπηρέτηση των Εθνικών σκοπών.

Επιπλέον, εντός του μηνός Νοεμβρίου πρόκειται να ανοίξει το Δημοτικό σχολείο του νησιού, το οποίο δεν λειτουργούσε από το 1993, κατ’ αρχήν με τρία παιδιά. Το γεγονός αυτό, μας γεμίζει με ΧΑΡΑ κι ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για το μέλλον του ακριτικού νησιού.