ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 8.6.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 8.6.2021 η 13η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος επανέλαβε την αταλάντευτη θέση για τη σημασία της δημιουργίας κουλτούρας πρόληψης και για την μετεξέλιξη της Περιφέρειας Αττικής σε Πρότυπη Περιφέρεια Υγείας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη έγινε παρουσίαση του προφίλ των αστέγων στους Δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αγίου Δημητρίου.

• Η τεκμηριωμένη έρευνα συγκεντρώνει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των αστέγων σε διάφορα πεδία (κατάσταση οικογενειακή, υγείας κλπ), και έχει καταγράψει τις ιδιαιτερότητες ανά Δήμο και τις κατηγορίες των ευάλωτων ομάδων. Τούτο δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της φύσης και του είδους των υπηρεσιών που μπορούν οι Δήμοι, με διαδημοτική συνεργασία, να παρέχουν.

• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκπαίδευση στη διαχείριση και προσέγγιση των ζητημάτων των αστέγων, στην ανάγκη επανένταξής τους στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή, στη νέα κατηγορία που έχει διαπιστωθεί αυτή των “εν δυνάμει” αστέγων, στη συνεισφορά του ” street work”.

• Το νέο ΠΕΠ “ΑΤΤΙΚΗΣ” 2021 – 2027, ο σχεδιασμός του οποίου είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2021, θα συνεχίσει (με βάση τον εν λόγω σχεδιασμό) τις παρεμβάσεις υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (υποστήριξη κόστους λειτουργίας προνοιακών δομών) που θα επεκταθούν και στην κατασκευή και αναβάθμιση υποδομών κοινωνικής μέριμνας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, και η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Δήμητρα Νάνου. Την οργάνωση της συζήτησης ανέλαβε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Νίκος Σοφός, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων

του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη, κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος.
Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η κ. Αγνή Γκέτσιου από το γραφείο Περιφερειάρχη, η κ. Αργυρούλα Αργύρη από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών και εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών, ήτοι ο κ. Αθανάσιος Μπαμπάνας (Άγιο Δημήτριο), η κ. Ουρανία Ζαχαροπούλου (Άλιμο) η κ. Τριάδα Κουρτέσα (Ελληνικό-Αργυρούπολη), οι κ. Δήμητρα Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνα Βραντζά (Μοσχάτο-Ταύρο) οι κ. Ελένη Παπαδοπούλου και Βιργινία Τσώλη (Π.Φάληρο) οι κ. Παναγιώτης Γιατζίδης και Άρπι Μπαχανιάν, (Ν.Σμύρνη) οι κ. Χρυσούλα Παπαθανασίου, και Εύη Μπαϊράμη (Καλλιθέα) και από το ΕΔΔΥΠΠΥ η κ. Αναστασία Κοίλου.