ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ 30/4/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2020 σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών»
Η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών που έχει την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε Δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών ολοκλήρωσε στις 29.4 και 30.4 την 4η εφαρμογή του προγράμματος επίγειων ψεκασμών για το έτος 2020, ως ακολούθως:
Πρόγραμμα εφαρμογής 29/4/2020
• Ρέμα Πικροδάφνης (Αγ. Δημήτριος)
• Ρέμα παραπλεύρως οδού Αγ. Δημητρίου (Άλιμος)
• Εγκαταστάσεις κανόε καγιάκ (Ελληνικό)
• Ρέμα Τραχώνων (Άλιμος)
Πρόγραμμα εφαρμογής 30/4/2020
• Ρέμα Προφ. Δανιήλ (Ταύρος)
• Ρέμα Ιλισού (Καλλιθέα, Μοσχάτο)
• Ρέμα Πικροδάφνης (Άλιμος, Παλ. Φάληρο)
• Ρέμα Πικροδάφνης (Παλ. Φάληρο)
Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων (ιοί του Δυτικού Νείλου,της ελονοσίας, Zika, Chikungunya, Δάγκειος) και μετάδοσης σοβαρών ασθενειών.
Για τον λόγο αυτόν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής συγκροτημένα προγραμματίζουν και εφαρμόζουν εγκαίρως ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών ξεκίνησε με την εφαρμογή του πρώτου κύκλου προνυμφοκτονίας στις 19.3 και 20.3.2020. Το εν λόγω πρόγραμμα ελέγχει τον πληθυσμό των κουνουπιών στα στάσιμα νερά. Αυτό γίνεται στο στάδιο της προνύμφης των κουνουπιών με τη χρήση του βιολογικού σκευάσματος Bacillusthurigiensissubsp. israeliensis. Το σκεύασμα δεν είναι τοξικό για άλλα είδη (όπως βατράχια), τα οποία διαβιούν στα ρέματα του Νοτίου Τομέα (όπου γίνονται κυρίως οι ψεκασμοί) ούτε για τον γόνο των ψαριών δεδομένου ότι το σκεύασμα καταλήγει στη θάλασσα.
Με δειγματοληπτικούς ελέγχους γίνεται παρακολούθηση του πληθυσμού των προνυμφών στα στάσιμα νερά και με την τοποθέτηση παγίδων παρακολουθείται ο αριθμός των ακμαίων κουνουπιών, ώστε οι ψεκασμοί να αυξηθούν και να γίνει και ακμαιοκτονία, εφόσον χρειασθεί. Το πρόγραμμα των ψεκασμών παρακολουθείται στην υλοποίησή του από τον υπεύθυνο επιστήμονα της αναδόχου εταιρείας και από διμελές κλιμάκιο ελέγχου αποτελούμενο από Γεωπόνο και Επόπτη Υγείας των αντίστοιχων Δ/νσεων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Τα σημεία στα οποία χρειάζεται να γίνει ψεκασμός εντοπίζονται κατόπιν αυτοψίας, ενώ επικαιροποιούνται ή προστίθενται τυχόν νέα, λαμβανομένων ιδιαιτέρως υπόψη των μεταβολών στη μορφολογία των ρεμάτων σε συνάρτηση και προς τις κλιματολογικές συνθήκες.