Η Περιφέρεια Αττικής, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου την 13/03/2018, ενέταξε ποσό 90.000.000,00 ευρώ για την δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης του φαληρικού όρμου με τίτλο <<Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό όρμο>>.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης κατά την συνεδρίαση του ΠΕ. ΣΥ. στην τοποθέτησή του σημείωσε :
Όπως είναι γνωστό από τις αρχές του 2017 έχει ξεκινήσει και προχωρά με σχετικά καλούς ρυθμούς η πρώτη φάση του έργου της ανάπλασης του φαληρικού όρμου κόστους περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση, δεσμεύουμε από τον προϋπολογισμό μας ποσό 90.000.000,00 ευρώ.
Σήμερα που η πρώτη φάση έχει προχωρήσει αρκετά, έχουμε την μεγάλη ευθύνη έναντι των συμπολιτών μας να μην σταματήσουμε μόνο στα βαριά έργα υποδομής αλλά να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Πρέπει τα έργα αυτής της φάσης να αποδοθούν, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας άμεσα.
Οι τελικοί χρήστες της ανάπλασης του φαληρικού όρμου, οι συμπολίτες μας, έχουν δικαίωμα να περπατήσουν και να χαρούν το νέο οικολογικό πάρκο που δημιουργούμε τώρα με αυτό το έργο . Το νέο πάρκο θα δημιουργηθεί στα 220 στρέμματα της παραλίας του Μοσχάτου (την οποία μπάζωσαν πριν από δεκαετίες) αλλά και στον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί από το γκρέμισμα της Λ. Ποσειδώνος από Συγγρού έως την Εθνική Οδό .
Η μορφή του νέου οικολογικού πάρκου θα είναι τέτοια που θα ταιριάζει στο Αττικό τοπίο αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής. Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ανάκτησης του υδροβιότοπου που υπήρχε στην περιοχή.
Η προσπάθεια που κάνουμε είναι, πριν από το τέλος της Α φάσης, να προχωρήσουμε χωρίς κενά και καθυστερήσεις στην Β φάση, δηλαδή στην κατασκευή του Πάρκου.
Με το τέλος της Β φάσης ανάπλασης του φαληρικού όρμου και την κατασκευή του οικολογικού πάρκου όλη η περιοχή θα αλλάξει.
Δίνουμε νέο υπόδειγμα ανάπτυξης στην Αττική με μοχλό μια μεγάλη δημόσια επένδυση. Εξασφαλίζουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής με δεδομένο ότι η περιοχή των 500 περίπου στρεμμάτων αποτελεί πλέον περιουσία της Περιφέρειας Αττικής. Επαναχρησιμοποιούμε τα πρώην ολυμπιακά ακίνητα τα οποία ρήμαζαν για πολλά χρόνια.
Ένα μεγάλο κομμάτι της Αττικής, θωρακισμένο πλέον αντιπλημμυρικά και προσβάσιμο, θα παραδοθεί στους συμπολίτες μας ως χώρος αναψυχής και πολιτισμού, πνεύμονας ζωής, οικολογικό πάρκο πάνω στη θάλασσα που δίνει νέα προοπτική για όλο το παράκτιο μέτωπο.
Αυτό το έργο το εκτελεί ο Δημόσιος φορέας που λέγεται Περιφέρεια Αττικής.