ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

28.04.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών υλοποιείται σε περιοχές περιαστικού περιβάλλοντος, στις οποίες αναπτύσσονται εστίες κουνουπιών (έλη, ρέματα, στάσιμα νερά ή χαμηλής ροής ύδατα, πλημμυρισμένοι καλαμιώνες κλπ.).

  • Στις 8.3.2021 και 9.3.2021, και δη προ της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος, μέλη της Τεχνικής Επιτροπής Παρακολούθησης – Παραλαβής, με τη συμμετοχή μελών της αναδόχου εταιρίας, διενήργησαν αυτοψία στα ρέματα, επιθεώρησαν τα σημεία που χρήζουν ψεκασμού και εντόπισαν τα ανοικτά τμήματα των ρεμάτων που έχουν δυσκολία πρόσβασης, οφειλόμενη σε έντονη βλάστηση (υδρόβια και υδροχαρή φυτά). Τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής εκτελούν εργασίες για την απομάκρυνση φερτών υλικών και εν γένει εμποδίων που δυσκολεύουν την ομαλή απορροή των υδάτων προς τα κατάντη.
  • Η εν ισχύ τριετούς διάρκειας σύμβαση καταπολέμησης κουνουπιών (2021-2023) που αφορά στην Περιφερειακή μας Ενότητα περιλαμβάνει τη διενέργεια επίγειων εφαρμογών (προνυμφοκτονία από εδάφους) ή από αέρος με χρήση Drone σε σημειακές εστίες των ρεμάτων που παρουσιάζουν δυσκολία πρόσβασης για τα επίγεια μέσα ψεκασμού.Τα σκευάσματαπου χρησιμοποιούνται για την προνυμφοκτονία και την ακμαιοκτονία είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ομοίως, η διενέργεια αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας με χρήση Drone, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Υγείας.
  • Οι επίγειες και εναέριες με τη χρήση Drone, συνδυαστικά, εφαρμογές πραγματοποιούνται προκειμένου να διασφαλισθούν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος εν γένει.
  • Έχει αποφασισθεί μέχρι τώρα από τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής η εφαρμογή προνυμφοκτονίας με χρήση Drone στα εξής σημεία του ρέματος της Πικροδάφνης: (α) ΕΔΕΜ (β) Γέφυρα Κουντουριώτη και (γ) Κοψαχείλα.
  • Οι κύκλοι εφαρμογής προνυμφοκτονίας έχουν προγραμματισθεί ως εξής:

      1ος κύκλος | 11 και 12.03.2021.

      2ος κύκλος | 30 και 31.03.2021.

      3ος κύκλος | 15 και 16.04.2021.

      4ος κύκλος | 27 και 28.04.2021 και ο 1ος κύκλος από αέρος | 28.04.2021.

      5ος κύκλος | 13 και 14.05.2021.

      Θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις για τους επόμενους κύκλους εφαρμογής προνυμφοκτονιών.

  • Όλες οι εφαρμογές γίνονται παρουσία μελών της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής, με τη συμμετοχή του υπεύθυνου επιστήμονα και των μελών της αναδόχου εταιρίας, που έχουν λάβει υπόψη τα δεδομένα της εντομολογικής επιτήρησης προνυμφών και ακμαίων, τις αξιολογήσεις του επιδημιολογικού κινδύνου σε τοπικό επίπεδο, σε συνάρτηση και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή. Τα δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης κοινοποιούνται στην Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του τριετούς συνεργασίας που εξασφαλίσθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής έχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ψεκασμών, στο οποίο αξιολογούνται συνεχώς οι ψεκασμοί που διενεργούνται ανά Περιφερειακή Ενότητα, από εξειδικευμένους επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με σκοπό να γίνεται καλύτερη χαρτογράφηση των επιμέρους αναγκών και να αποφασίζεται εάν απαιτούνται και επιπλέον ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών και τηναποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών.
  • Έχει ζητηθεί από τους Δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας, αφενός να συνδράμουν στο έργο καταπολέμησης κουνουπιών με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων γιατην αποφυγή δημιουργίας και την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής και προσέλκυσης κουνουπιών (πέρα από τα προγράμματα προνυμφοκτονιών και ακμαιοκτονιών που εκπονουνται παράλληλα από τους ίδιους τους Δήμους), αφετέρου να ενημερώνουν τους Δημότες με κάθε μέσο σχετικά.
  • Η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποτελεσματικότητα κάθε προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών προϋποθέτει την ευαισθητοποίηση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι κλπ.), αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών σε στοχευμένες δράσεις.
  • Η Περιφέρεια Αττικής έχει εκδώσει ενημερωτικό υλικό (αφίσες και φυλλάδια για παιδιά και ενήλικες) για τις δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τα κουνούπια, το οποίο πρόκειται να διανεμηθεί στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών προκειμένου να διατεθεί στους πολίτες.